Vizsgálatot indítanak Zimbabwéban az ellenzéki tüntetéseken történt halálesetek ügyében

2018.08.02. 12:23

Független vizsgálatot indítanak Zimbabwéban a szerdai ellenzéki tüntetéseken történt három haláleset körülményeinek felderítésére - jelentette be csütörtökön Emmerson Mnangagwa elnök.

Számot kell adni tetteikről mindazoknak, akik tüntetők haláláért vagy megsebesítéséért felelősek - írta Mnangagwa a Twitteren.

Zimbabwéban hétfőn tartottak parlamenti, helyhatósági és elnökválasztást, azóta feszült a hangulat a fővárosban, Hararéban. Számos üzlet zárva tart, rendőrök és katonák járőröznek az utcákon.

Ellenzéki tüntetők Emmerson Mnangagwa elnök portréit égetik Hararéban 2018. augusztus 1-jén.Forrás: MTI/EPA/Aaron Ufumeli

A választási bizottság még nem közölt végeredményeket, az eddig közzétett részleges eredmények szerint a ZANU-PF kormánypárt kétharmados többséget szerzett a törvényhozásban. Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) pártszövetség szerint választási csalás történt.

Emmerson Mnangagwa - aki a tavaly megbuktatott Robert Mugabe államfő egykori alelnöke - hangsúlyozta: békés és tiszteletteljes úton kell rendezni a nézeteltéréseket. Hozzátette, hogy kapcsolatban van Nelson Chamisa ellenzéki vezetővel annak érdekében, hogy a feszült helyzet ne fajuljon el.

Harare, 2018. augusztus 1.Forrás: MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Az államfő szerda este még az MDC-t tette felelőssé azért, hogy a demonstráció erőszakba torkollt, és három ember meghalt. Harare belvárosában a rendőrök könnygázzal, vízágyúkkal és gumibotokkal léptek fel az ellenzéki tüntetőkkel szemben. A rendőrség kérésére katonákat is kivezényeltek az utcákra, és több lövés is eldördült.

Zimbabwéban a hétfői volt az első választás azóta, hogy tavaly novemberben megbuktatták az afrikai országot 37 éven át uraló Robert Mugabét.