Az erdélyi Sepsiszentgyörgy polgármestere elleni durva, uszító bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán egy bukaresti román nacionalista, aki egy ortodox sírkövet készített Antal Árpádnak, 2018.07.27-ét jelölve meg a politikus elhalálozásának dátumaként.

A sírköves fotóhoz Cosmin Răzvan Bîrsan ezt a szöveget mellékelte: Ma este a munkaidő végeztével, miközben kilépett a polgármesteri hivatalból, Antal Árpád polgármestert fejbe ütötte a Románia zászlója mellé kitűzött gyászlobogó. Isten bocsásson meg az ostobának!– írja a Maszol.ro.

A közösségi oldalon rendkívül aktív szélsőséges nézeteket valló férfi más bejegyzéseket is szentelt annak a román nemzetféltők által sérelmezett esetnek, miszerinta román nemzeti himnusz napján gyászlobogó volt kihelyezve a sepsiszentgyörgyi városháza homlokzatára. Bîrsan Klaus Iohannis államfőt is felelősségre vonja, amiért nem tesz semmit Antal „gazembersége” ellen.

Igazunk tudatában fakadó önbizalommal fogadom ezeket az uszításokat – mondta a sírköves Facebook-bejegyzésre reagálva Antal Árpád.

Antal Árpád polgármesterForrás: MTI/Veres Nándor

Szerinte a provokátorokat az bosszantja leginkább, ha nyugodtan, mosolyogva reagál az ilyen esetekre, hiszen ez őket minősíti.

Majd hozzátette: a bukaresti férfi közösségi oldalon közzétett bejegyzése miatt nem tesz feljelentést, de kész elmondani véleményét a nyomozó hatóságoknak, ha a jogvédő szolgálatok panaszt tesznek az ügyben.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat várhatóan rendőrségen tesz feljelentést a sírköves uszítás ügyében– tudatta Benkő Erika, a bukaresti parlamenti egyik erdélyi magyar képviselője.

A szolgálat vezetőjének véleménye alapján ugyanis a fotó burkolt fenyegetésként is értelmezhető.

A Magyarság Megmaradásáért Mozgalom vezetője, Bedő Zoltán szerint a Facebook-bejegyzés egyszerre uszítás és kegyeletsértés, és nemcsak Antal Árpádot, hanem az elhunyt Pro Urbe díjas személy emlékét is sérti.

Ez történt valójában

A sepsiszentgyörgyi városháza homlokzatára azért helyeztek egy gyászlobogót, mert meghalt a Pro Urbe-díjas Mánya Béla, és az erdélyi városban bevett szokás, hogy így tisztelegnek a díjazottak emléke előtt. 1997 óta 90 személy kapta meg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat Pro Urbe díját, amiért „pénz és taps nélkül” tettek a közösségükért.

A díjazottak közül az elmúlt évek során 64-en meghaltak, és minden alkalommal kitűzték a fekete gyászlobogót a városházára, így adták a lakosság tudtára, hogy a közösség egy fontos tagja távozott az élők sorából, magyarázta Antal Árpád.

Ezen alkalmak közül három haláleset éppen egy román ünnepnapra esett, így történt legutóbb a román himnusz napján is, amikor a városházára kikerült a fekete lobogó, amit egyes szélsőségesek provokációként értékeltek.