Két tonna kokaint foglaltak le egy kishajón a Costa Rica-i hatóságok 144 kilométerre a közép-amerikai ország partjaitól.

Azt követően indítottak akciót a Csendes-óceánon, hogy jelzést kaptak az Egyesült Államok parti őrségétől.

A szerdai műveletben egy hajón kétezer, egyenként egykilós, kokainnal teli csomagra bukkantak.A kishajót négy motor hajtotta, felépítménye kifejezetten alacsony volt azért, hogy jobban elkerülje a területet pásztázó radarokat. Az ügyben három kolumbiai állampolgárt őrizetbe vettek.Michael Soto a Costa Rica-i biztonsági miniszter elmondta, hogy a nemzetközi kábítószercsempészek ellen, az Egyesült Államokkal közösen vívott küzdelemben idén több mint 17 tonna kábítószerre bukkantak. Ebből az elmúlt tíz napban 6,7 tonnára.

A térségben tavaly novemberben a kolumbiai rendőrség 12 tonna kokaint foglalt le, ami minden idők egyik legnagyobb fogása volt.

A Csendes-óceán és a Karibi-tenger övezte, stratégiai térségben fekvő Kolumbia továbbra is a kokain egyik legnagyobb előállítója a világban. Évente 910 tonna ilyen kábítószer keletkezik a kormány minden igyekezete ellenére, hogy útját állja a drog terjedésének.