Lemondott a görög polgári védelmi miniszter a tűzvész miatt

Níkosz Tószkasz
In this photograph taken on April 3, 2018, Greece's minister responsible for the police, Nikos Toskas arrives for a cabinet meeting at the Greek parliament in Athens. Nikos Toskas has resigned on August 3, 2018, after scores died in wildfires near Athens last month, Prime Minister Alexis Tsipras' office said. "The prime minister has accepted Mr Toskas' resignation," the PM's office said in a statement. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Lemondott tisztségéről Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter pénteken az országot múlt héten sújtó, legkevesebb 92 halálos áldozatot követelő erdőtüzek miatt. A kormány közleménye szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök elfogadta Tószkasz lemondását.
Vágólapra másolva!

Múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján Tószkasz arról beszélt, komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta az erdőtüzeket, de azt is elmondta: „lelkiismeretből” felajánlotta lemondását Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek. A görög kormányfő akkor azonban elutasította azt, arra hivatkozva, hogy „ez most a harc ideje”.

A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, fogalmazása szerint „eredményesebben is tehette volna a dolgát”.

A múlt hétfőn fellobbant tűz a közeli hegyekből alig egy óra alatt átterjedt Máti és Rafína településekre. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek benn, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

Níkosz Tószkasz Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok reagálását a katasztrófára.

Jórgosz Sztathákisz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter pénteken a 24/7 görög rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a hatóságok a jövő héten megkezdik illegálisan felhúzott épület bontását az erdőtűz sújtotta Attika-régióban. A görög kormány szerint az illegális házépítés gyakorlata a felelős az erdőtüzek gyors terjedése és halálos áldozatainak magas száma miatt.

Efthímisz Lékkasz, az athéni egyetem földtani professzorának véleménye szerint

az egyik legfőbb ok a településfejlesztési terv teljes hiánya volt.

„Az utcáknak nincsen kijutásuk a tengerhez, valamint nincsenek merőleges utcák, amelyek megkönnyítenék az emberek menekülését” – mondta Lékkasz a helyi sajtónak nyilatkozva.