Brüsszel újabb és újabb pénzeket küld a spanyoloknak a migránsokért

2018.08.03. 15:12

További 3 millió eurót (960 millió forint) különített el Spanyolországnak az Európai Bizottság az utóbbi időben fokozódó migrációs nyomás kezeléséhez, ezzel 32 millió euróra nőtt a rendkívüli uniós támogatás összege július eleje óta.

A bizottság tájékoztatása szerint az összeget az úgynevezett Belső Biztonsági Alapból utalják át Madridnak, és elsősorban a spanyol polgári védelmi ügynökség megerősített jelenlétét finanszírozzák belőle a déli határokon.

Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlók azt ünneplik, hogy átjutottak a marokkói határkerítésen a spanyol fennhatóságú Ceutába.Forrás: MTI/EPA/EFE/Reduan

Ezzel július eleje óta 32 millió euróra nőtt a Spanyolországnak - egyebek mellett a migrációs helyzet kezeléséhez - nyújtott rendkívüli uniós támogatás összege.Ráadásul ez azon a 691,7 millió eurón kívül van, amelyet a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból, illetve a Belső Biztonsági Alapból különítettek el a dél-európai országnak a 2014 és 2020 közötti időszakra.

Madrid néhány napja kért segítséget az Európai Bizottságtól arra hivatkozva, hogy az Olaszországban tapasztalt visszaesés miatt júniusban már Spanyolország volt az illegálisan érkező bevándorlók legfőbb belépési pontja a kontinensre. Pedro Sánchez szocialista kormányfő szerint Marokkónak is fokozott segítségre lenne szüksége.

Arról természetesen nem beszélt a bevándorláspárti miniszterelnök, hogy a mostani migrációs válság jelentős részben az ő elhibázott lépéseinek köszönhető.A spanyol sajtóban korábban arról írtak uniós forrásokra hivatkozva, hogy több tízmillió eurót fognak utalni az országnak a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból.

Ezt természetesen valamennyi európai adófizető által befizetett pénzekből fogják állni.

A brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker elismerte, hogy sürgős cselekvésre van szükség, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy meglehetősen korlátozottak az afrikai migrációs helyzet kezelését szolgáló források. Hangsúlyozta: Marokkónak valóban több segítséget kell nyújtani, az EU afrikai pénzalapjába azonban még nem fizettek be elég pénzt a tagállamok.

Az idei év első hét hónapjában mintegy 22 ezer illegális határátlépőt regisztráltak Spanyolországban, ez csaknem duplája a tavalyinak, félévre lebontva pedig 350%-os növekedést jelent.