Rablás miatt ölték meg az orosz újságírókat Közép-Afrikában

Vágólapra másolva!
A rablás volt az indítékuk a nyomozás első adatai szerint azoknak a támadóknak, akik Közép-Afrikában agyonlőttek egy háromtagú orosz forgatócsoportot a Közép-afrikai Köztársaságban – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a diplomáciai tárca Twitter-oldalán.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Rasztorgujev rendezőt, Kirill Radcsenko operatőrt és Orhan Dzsemal haditudósítót hétfőn lőtték le helyi források szerint arabul beszélő férfiak. Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember közölte, hogy a három újságíró az általa alapított Oknyomozás-irányítási Központtal (CUR) együttműködve orosz zsoldosszervezetekről forgatott dokumentumfilmet.

Zaharova szerint a forgatócsoport tagjai turistavízummal utaztak be a Közép-afrikai Köztársaságba, nem fordultak sajtóakkreditációért a helyi szervekhez, és nem viseltek megkülönböztető golyóálló mellényt.

Pénteki sajtótájékoztatóján a szóvivő kifogásolta, hogy

a médiában "durván eltorzítják" a Közép-Afrikában tevékenykedő orosz tanácsadókkal kapcsolatos tényeket.

Jelenleg 5 katonai és 170 civilt tanácsadó tartózkodik az országban törvényes alapon, a köztársaság elnökének felkérésére, az ENSZ Biztonsági Tanácsa illetékes bizottságának jóváhagyásával.

A harcokban a tanácsadók nem vesznek részt. Feladatuk a közép-afrikai kormányerők kiképzése, valamint azon fegyverek és műszaki eszközök kezelésének elsajátíttatása, amelyeket az orosz védelmi minisztérium januárban térítésmentesen szállíttatott a Közép-afrikai Köztársaságba.

A szóvivő elmondta, hogy az orosz fegyverek elhelyezése a bangui raktárakban az ENSZ-misszióval együttműködve, az európai katonai kiképző misszió megfigyelőinek jelenlétében történt. Az orosz szakértők 600 közép-afrikai katonát képeztek ki.

A három holttestet a tervek szerint vasárnap szállítják majd Moszkvába. Az ügyben, amelyet az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov személyes ellenőrzése alá vont, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) emberölés címén indított eljárást.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaságban az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag a helyzet, amelyet 12 ezer ENSZ-békefenntartónak sem sikerült stabilizálnia. Sajtóértesülések szerint az országban jelen vannak az orosz Wagner katonai magánvállalkozás zsoldosai is.