Portugáliában nyolc helyen is megdőlt a melegrekord

portugália, hőség, melegrekord
Tourists rest in the shade on a river beach at Ribeira das Naus in Lisbon on August 3, 2018. Two men died from heatstroke in Spain as Europe sweltered in a record heatwave today, with temperatures hitting a scorching 45 degrees Celsius in some areas and meteorologists saying only scant relief is in sight in the coming days. The highest temperature ever recorded in Europe was 48 degrees in Athens in 1977, closely followed by 47.3 in Amareleja, Portugal in 2003 as well as in Montoro, Spain last year. / AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA
Vágólapra másolva!
Portugália központi, déli és keleti felében nyolc helyen is megdőlt a melegrekord pénteken, köszönhetően az Afrika felől érkező hőhullámnak, amely végigsöpört az Ibériai-félszigeten.
Vágólapra másolva!

A helyi meteorológiai szolgálatok szerint

a kánikula a hétvégén sem hagy alább, sőt még melegebb lehet.

Az ország központi részében a nap folyamán több helyen is 45 Celsius-fok körül mozgott a hőmérő higanyszála, miközben előrejelzések szerint szombaton akár 47 fokon is tetőzhet a hőség.

Portugália 50 tartományából 41-re vörös riasztást adtak ki a hatóságok, tekintettel arra, hogy a hőmérséklet eléri a 44 Celsius-fokot is. Készültségbe helyezték szombatra a mentőszolgálatokat és tűzoltókat is.

Turisták Lisszabon egyik strandján Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Portugália déli Alentejo tartományában a városok és települések utcái pénteken kietlenek voltak, a helyi földművesek közül egyesek úgy döntöttek, inkább éjszaka fognak dolgozni földjeiken.

A déli Algarve régióban 400 tűzoltó és öt repülőgép küzd erdőtüzek ellen.

A főváros, Lisszabon strandjai zsúfolásig tele voltak.

Csütörtökön a legmagasabb hőmérsékletet, 45,2 Celsius-fokot a Lisszabontól 150 kilométerre északkeletre fekvő Abrantes térségében mérték a portugál IPMA meteorológiai szolgálat szerint.
Portugáliában 2003-ban mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 47,7 Celsius fokot.