A munkácsi 128-as hegyivadász dandár egyik zászlóaljának Beregszászra telepítéséről tárgyalt csütörtökön befejeződő – előre be nem jelentett – kétnapos kárpátaljai látogatása során Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter a megye kormányzójával és Beregszász vezetésével. Magyarország felé ez egyértelműen barátságtalan lépés lenne. 

Az ukrán védelmi tárca sajtószolgálatának jelentése szerint a miniszter szerdán Ungváron megbeszélést folytatott Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja megye kormányzójával a 128-as dandár egyik egységének a magyar határtól alig 10 km-re lévő Beregszászon történő elhelyezéséről, valamint a Munkácson és Ungváron található katonai létesítmények, laktanyák infrastrukturális fejlesztéséről, katonalakások kárpátaljai építéséről.

Sztepan Poltorak csütörtökön Beregszászra látogatott, ahol a város vezetőivel a 2003-ban bezárt helyi laktanya újbóli megnyitásával kapcsolatos kérdéseket vitatta meg.

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter egy kijevi katonai parádénForrás: Sputnik/Stringer

Beregszászi ukrán nacionalista szervezetek indítványának eleget téve az ukrán hadsereg nyugati parancsnoksága idén februárban hivatalosan kérelmezte a beregszászi városi önkormányzatnál a kommunális tulajdonban lévő egykori laktanya visszaszolgáltatását az államnak.

A védelmi minisztérium tervei szerint egy éven belül helyreállítanák az időközben romossá vált kaszárnyákat, és mintegy 600 katonát telepítenének családjaikkal együtt Beregszászra.A beregszászi városi tanács (közgyűlés) márciusban megszavazta, hogy az illetékes hivatalok elkezdik az egykori katonai létesítmény és a hozzá tartozó földterület állami tulajdonba történő átadásával kapcsolatos ügyintézést.

Mivel Beregszász lakosságának alig a fele magyar, az ukrán nemzetiségű katonák odatelepítése a város nemzetiségi egyensúlyának a megbomlásához vezetne.

Másképp: a kijevi nacionalista vezetés így szeretné elukránosítani a még mindig magyar jellegű települést.

Ráadásul Beregszász nagyon közel fekszik Magyarország jelenlegi határaihoz, a munkácsi dandár egyik egységének az odahelyezése hazánk felé is rendkívül barátságtalan lépés lenne, főleg annak tükrében, hogy Budapest aktívan támogatja anyagilag és diplomáciailag is Kijevet, illetve Kárpátalját.