Aláírta a végleges hatalommegosztási megállapodást a dél-szudáni kormány és az ellenzék

2018.08.05. 20:39

Aláírta a végleges hatalommegosztási megállapodást vasárnap a dél-szudáni kormány az ellenzéki vezetőkkel, köztük a Salva Kiir államfő volt helyettesét, Riek Machart támogató lázadókkal a felek között közvetítő Szudán fővárosában.

Az aláíráson több külföldi diplomata mellett jelen volt Omár el-Basír szudáni, Uhuru Kenyatta kenyai, Yoweri Museveni ugandai és Iszmael Omar Guelleh dzsibuti elnök is.

Az egyezmény értelmében Kiir megtartja tisztségét a 36 hónapig tartó átmeneti időszak alatt, az első alelnök pedig Machar lesz.A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak.

A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban, Jubában.A személyes és az etnikai rivalizálás által fűtött konfliktusban tízezrek vesztették életüket és a 12 milliós lakosság egynegyede kényszerült lakhelyének elhagyására, a jórészt az olajkitermeléstől függő gazdaság pedig összeomlott.