Hatalmas pusztítást végzett a földrengés Indonéziában

2018.08.05. 15:20

Az indonéz hatóságok cunamira (szökőár) adtak ki figyelmeztetést egy földrengés után, amely a nyugati turisták körében különösen népszerű Bali szigetét sújthatja leginkább. A legfrissebb hírek alapján minimum 82 halálos áldozata van a természeti katasztrófának.

A Bali melletti Lombok szigetén, az amerikai geológusok adatai szerint7-es erősségű földrengés volt 11:46 óra körül.A földmozgás epicentrumát 10,5 kilométeres mélységben mérték.

A Fox News információi alapján az Indonéz Katasztrófaelhárító Ügynökség figyelmeztetést adott ki a cunamira vonatkozóan.

Több helyi lakos és turista szintén beszámolt a földrengésről a Twitteren. Sokan utórengéseket is hallottak.

A hatóságok közlése alapján legalább 82 ember meghalt a földrengés következtében Lombok szigetén, és számos régi épület megrongálódott a legnagyobb városban, Mataramban.

Több szász ember továbbá megsérült.

Sebesültet visznek hordágyon katonák egy átmeneti szálláson Lombok szigetenForrás: MTI/AP/-------------------

A turisták szerint a rezgéseket néhány másodpercig Balin is lehetett érzékelni.

Sok ember fejvesztve menekült.

A hatóságok Balin felszólították az embereket, hogy tartsák távol magukat a tengerparttól, de a szökőárra vonatkozó figyelmeztetést utólag visszavonták - tudatta a brit Reuters hírügynökség.

Szingapúr belügyminisztere, K. Shanmugam éppen Lombokban volt egy konferencián a katasztrófa idején. Facebook-posztjában arról írt, hogy a szálloda szobájában is erősen lehetett érezni a földrengést. "Lehetetlen volt felállni" - mondta.

A repülőterek a két szigeten a rendes kerékvágásnak megfelelően működnek, a földrengés nem okozott bennük jelentős károkat.

Július 29-én 6.4-es erősségű földrengés sújtotta a Balitól keletre lévő Lombok szigetét, amely következtében meghalt 16 személy. A földcsuszamlás miatt több száz turista rekedt a Rinjani hegységben, és nagyjából 1400 lakóház semmisült meg.

Lombok Balihoz hasonló természeti adottságokkal rendelkezik, ezért az utóbbi időszakban felkapott lett a turisták körében.

Az ugyancsak Indonéziához tartozó Szumátra-sziget partjaitól 2004. december 26-án hatalmas, a Richter-skála szerinti 9.1-es erősségű víz alatti földrengés indult,  amit cunami követett.

2004-es indiai-óceáni cunamiForrás: Wikimedia Common/Cantus

A szökőár ereje elért Kelet-Afrikáig is.

A természeti katasztrófa a becslések alapján 230 ezer ember halálát okozta.