Leváltották Görögország országos rendőrfőkapitányát és a tűzoltóság parancsnokát a múlt heti, csaknem száz életét követelő tűzvész kezelésével kapcsolatos közfelháborodás miatt - tudatta közleményben Alekszisz Ciprasz görög kormányfő hivatala.

A rendőrség és a tűzoltóság irányítását a leváltott vezetők helyettesei veszik át.

E vezetőket két nappal azután távolították el tisztségükből, hogy pénteken lemondott Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter.A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, megfogalmazása szerint eredményesebben is tehette volna a dolgát.A múlt hétfőn fellobbant tűz a közeli hegyekből alig egy óra alatt átterjedt Máti és Rafína településekre.

A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok reagálását a katasztrófára.

Jeórjiosz Sztatakisz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter pénteken a 24/7 görög rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a hatóságok a jövő héten megkezdik az illegálisan felhúzott épületek bontását az erdőtűz sújtotta Attika-régióban. A görög kormány szerint az illegális házépítés gyakorlata a felelős az erdőtüzek gyors terjedésért és a halálos áldozatok magas számáért.