Több cseh katona meghalt egy afganisztáni öngyilkos merényletben

2018.08.05. 14:09

Legkevesebb három NATO-katona halt meg egy öngyilkos robbantásos merényletben Afganisztán keleti részén - jelentette be az Afganisztánban tartózkodó NATO-erők parancsnoksága. A merényletet a táli felkelők vállalták magukra.

A cseh védelmi minisztérium később Prágában közölte, hogy a robbanásos merénylet áldozatai cseh katonák voltak.

"A merényletben három cseh katona halálos sérüléseket szenvedett" - tudatta közleményben a cseh hadsereg vezérkara.

A dokumentum szerint a cseh katonák őrszolgálatot teljesítettek a bagrami támaszpont mellett, amikor az ismeretlen merénylő közvetlen közelükben felrobbantotta magát."Három katonánk tragikus halála nagyon megrázott bennünket" - jelentette ki Lubomír Metnar prágai védelmi miniszter, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családjaiknak és hozzátartozóinak.

Jan Pejsek, a védelmi tárca szóvivője közölte, hogy a cseh áldozatok közül kettő tizedes, egy pedig törzsőrmester volt.A csehek szerint az őrjáratban hat katona vett részt, további három katona - két afgán és egy amerikai - megsebesült a robbantásos merényletben.

A bagrami támaszponton jelenleg 250 cseh katona teljesít szolgálatot.

A mostani három áldozattal a cseh hadsereg Afganisztánban már 28 katonáját veszített el.A támadás Parván tartományban történt, a tartományi székhely, Csarikar közelében - mondta Vahida Sahar, a helyi kormányzó szóvivője. A merénylő külföldi erőket vett célba, akik éppen szokásos járőrözésüket végezték - tette hozzá.

A merénylet elkövetőjeként a kabuli kormány és az azt támogató nemzetközi erők ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek."Megöltünk nyolc amerikai megszállót egy taktikai robbantásban" - állította közleményében Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő.

Megfigyelők figyelmeztetnek, hogy a lázadók gyakran túloznak az ilyen híreikben.Az amerikai hadsereg csak annyit közölt, hogy a robbanásban egy amerikai és két afgán katona megsebesült.Kelet-Afganisztánban a tálibok mellett az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is aktív.

Bár a NATO 2014-ben hivatalosan leállította harci bevetéseit a közép-ázsiai országban, erői továbbra is támogatásban és kiképzésben részesítik az afgán katonákat, és folytatnak terrorellenes küldetéseket.