A Demos Coop felmérése szerint 2013 óta nyolcvannyolcról hetvenegyre esett Ferenc pápa népszerűsége, amit a migrációs kérdésben képviselt álláspontja miatt alakulhatott így–írja a La Repubblica című olasz napilap.

Egyre népszerűtlenebb az olaszok körében Ferenc pápa, mivel ostorozza azokat, akik falakat építenek hidak helyet a bevándorlás kérdésében. Az olaszoknak viszont egyre nagyobb igényük van az erős határvédelemre –fogalmazott Ilvo Diamanti szakértő. A katolikus egyházfő megítélését tovább rontja az, hogy erőfeszítései jelentős nehézségekbe ütköznek a kúria megreformálása terén –tette hozzá a szakértő.
Leginkább a harminc alatti, nem vallásos korosztály körében népszerűtlen Ferenc pápa, a 15 és 24 év közöttiek körében 58 százalékos, a 25 és 34 évesek körében pedig csupán 55 százalékos népszerűségnek örvend.
A szakértő szerint
Az olaszok, különösen a fiatalok, egyre jobban eltávolodnak az egyháztól. 

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo


Népszerűségének esése olyan kijelentéseinek is köszönhető, mint

jogosak a bevándorlókkal szembeni félelmek, ennek azonban nem szabad gátolnia a befogadásukat.
A pápa szerint jogosak a félelmeink és kétségeink a migrációval kapcsolatosan, de nem szabad, hogy ezek eluralkodjanak rajtunk és bűn, ha hagyjuk, hogy „befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást"

Az olaszok azonban joggal aggódnak a migráció miatt, ugyanis több erőszakos bűntény is történt az országban, amióta elkezdődött a migrációs hullám. Júliusban egy nigériai férfi fenyegetőzött késsel egy busz pályaudvarán, akit végül elfogtak a rendőrök. A napokban pedig egy nőt akart megerőszakolni egy bevándorló, akit végül paprikaspray-vel fújt le az áldozata.