Az Iszlám Állam katonáit bújtathatják el holland mecsetekben

Hollandia, muszlimok, mecset
Vágólapra másolva!
Egy holland mecset iszlamistákat bújtathatott meg a De Telegraaf című holland napilapban megjelent képek alapján - írja a Magyar Idők. A fotókon beazonosíthatóak az Iszlám Állam nevű iszlamista terrorszervezetnek - a hatóságok által ismert - katonái. A terroristagyanús személyek találkozóhelyként használhatták az imahelyet, ahol élelmet és lakhatást is kaptak. A botrány hatalmas, a mecset vezetése azonban mindent tagad. 
Vágólapra másolva!

Felizzott a mecsetvita Hollandiában, miután a helyi sajtóban bemutatott képek alapján Amszterdam egyik muszlim imahelyén dzsihadista klub működik – írja a Magyar Idők. A lap beszámol róla, hogy a De Telegraaf című holland napilap arról írt, hogy az El Tawheed-mecsetet az Iszlám Állam terrorszervezet legalább négy katonája használta találkozóhelyként úgy, hogy a hatóságok tudhattak az itt jelenlévő fenyegetésről. A holland médiában megjelent képeken a mecsetet működtető szaúdi szervezet egyik alkalmazottja és a hollandiai iszlamista propaganda terjesztőjeként számon tartott férfi is szerepel. Másik két, a fotókról azonosított Iszlám Állam-katona pedig feltételezhetően robbanóanyagok elkészítésén dolgozott.

– írja a holland lap. A hatóságok és a helyi önkormányzat csaknem húsz éve küzd az El Tawheed intézményével, amely

  • könyvklubot,
  • arabnyelv-leckéket,
  • illetve vallási tartalmú videókat is ajánl a betérőknek.

A De Telegraaf szerint a fotók alapján megállapítható:

a nyugat-amszterdami mecset várja a terroristákat és toborzóikat, akik élelmet és lakhatási lehetőséget is kapnak.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Bart Maat

Az imahely vezetése tagadja a terroristák bújtatását.

Nem ez volt az első mecsetekkel kapcsolatos vita a holland társadalomban. Idén tavasszal a Nieuwsuur nevű hírműsorban hozták nyilvánosságra, hogy legalább harminc hollandiai szervezet – köztük megannyi mecset – kap eurómilliókat az Öböl-államoktól.

A holland terrorizmusellenes ügynökség egyik idei jelentéséből kiderült, míg négy évvel ezelőtt tizenhárom szalafista mecset működött Hollandiában, mára ez a szám huszonhétre emelkedett. A szalafista hitszónokok száma az utóbbi időszakban szintén megduplázódott, így ma több mint száztízen élnek a holland állam területén.