Már 140-nél is több halott van a földrengés után

2018.08.06. 08:51

Hétfőre 142-re emelkedett az indonéziai földrengés halálos áldozatainak száma. A 7-es erősségű földrengés óriási pusztítást végzett a turisták körében különösen népszerű Bali szigeténél. 

A földrengés helyi idő szerint vasárnap 11 óra körül rázta meg a Bali melletti Lombok szigetét, a geológusok a földmozgás epicentrumát 10,5 kilométeres mélységben mérték. A BBC összefoglaló cikke szerint több mint 130 utórengést mértek tegnap óta, ami jelentősen megrongálta a környékbeli épületeket, több lakóház lakhatatlanná és életveszélyessé vált. 

Rövid ideig szökőárriadó is érvényben volt a térségben vasárnap.

Az előző napi földrengéstől megrongálódott bevásárlóközpont romjait takarítják munkások az indonéziai Bali szigetén levő DenpasarbanForrás: MTI/EPA/Made Nagi

A mentőcsapatok továbbra is keresik a túlélőket a romok alatt, az áldozatok száma valószínűleg tovább fog emelkedni - mondta Sutopo Purwo Nugroho katasztrófavédelmi szóvivő.

Lombok és Bali több millió ember otthona, a népszerű turistaparadicsomba pedig évente több millió külföldi látogat. 

Az utcára vitték a betegeket és a sebesülteket, mert a földrengés miatt nem volt áramForrás: MTI/EPA/Made Nagi

Az indonéziai katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője azt mondta, a pusztítás Lombok fővárosában, Mataramban a legnagyobb, ahol a házak könnyű szerkezetű anyagokból épültek, és nem állták ki a rengést. A főváros több pontján áramkimaradás volt, a betegeket és sérülteket ezért a kórházakból az utcára vitték és ott látták el.

Mikor megremegett a föld, az emberek még nem estek pánikba. Eleinte csak kisebb mozgásokat lehetett érezni, de ahogyan a földrengés erősödött, úgy estek egyre inkább kétségbe az emberek - mondta egy férfi a BBC-nek a Baliban tapasztaltakról.

A Lombok partjai mentén található Gili szigetéről - amely népszerű a búvárok körében - 1000 turistát kellett evakuálni. A fotók alapján lassan és nehézkesen zajlott a kitelepítés, ugyanis kevés mentőhajót tudtak bevetni erre a feladatra.

A bali repülőtér is megrongálódott a földrengésben, de ez nem befolyásolja a légi forgalmat. A reptéren hosszú sorok kígyóznak, mert a földrengés után számos turista úgy döntött, korábban befejezi indonéziai nyaralását.

Legutóbb július 29-én volt földrengés Indonéziában, ugyancsak Lombok szigetén. Akkor 10 ember halt meg, 40-en pedig megsérültek a 4.6-os erősségű földrengésben. Indonéziában gyakori a földrengés, mivel az ország szeizmikusan aktív zóna, az úgynevezett Tűzgyűrű felett helyezkedik el.