Veszélyes füst gomolyog a kaliforniai nemzeti park felett

Kalifornia, erdőtűz
Clearlake Oaks, 2018. augusztus 6. Helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a kaliforniai Clearlake Oaks közelében 2018. augusztus 5-én. (MTI/AP/Josh Edelson)
Vágólapra másolva!
A kaliforniai erdőtüzek miatt a Yosemite Nemzeti Parkban rosszabb a levegő minősége Pekingben, a világ legszennyezett városában. A természetvédelmi terület egyelőre nem fogad látogatókat.
Vágólapra másolva!

A park központi völgyét július 25-én zárták be, valamint kiürítették a közkedvelt turisztikai célpont kempingjeit és szálláshelyeit. A tűz több mint

36 ezer hektárnyi erdőt pusztított el.

3000 tűzoltó van bevetésen, két segítő meghalt az oltási munkálatok során.

Amikor a tűzoltók biztonságosnak értékelik a helyzetet, akkor nyithatják meg a parkot ismét. A régió felett sűrű füst terjeng, ami veszélyes lehet a látogatókra. Egyes szakértők a levegő minőségét rosszabbnak ítélik meg, mint Pekingét, amelyet a világ egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosának tartanak.

Helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a kaliforniai Clearlake Oaks közelében Forrás: MTI/AP/Josh Edelson

A Yosemite-völgy évente

általában több mint hárommillió látogatót vonz.

A nemzeti park központi részének bezárása több millió dollár veszteséget okoz - mondta Scott Gerdiman szóvivő. Hozzátette, a pontos összeget majd az újranyitás után tudják kiszámolni.

"Hatalmas a tűz gazdasági hatása" - hangoztatta, emlékeztetve, hogy egy átlagos nyári napon 15-20 ezer látogatója van a parknak, akik a belépésért 20 dollárt, a gépkocsi áthaladásért 35 dollárt fizetnek fejenként.

Erdőtűz tombol a kaliforniai Clearlake Oaks közelében Forrás: MTI/AP/Josh Edelson

Az államban

17 nagy erdőtűz pusztít.

Az észak-kaliforniai erdőtűz az állam történetének ötödik legpusztítóbb erdőtüze, 68 otthont tett tönkre, tízezreket kényszerített menekülésre. Az oltásban résztvevőknek erős szelekkel és nagyon magas hőmérséklettel kell megküzdeniük.

A Mendocino térségben lángoló tűz kiterjedése hétvégén 25 százalékkal növekedett és több mint ezer négyzetkilométert égetett fel a tűzoltóság közlése szerint.