Brexit: a kilépési szerződés 80 százalékáról létrejött a megállapodás

brexit london brit eu Big Ben demonstráció ÉPÜLET Európa zászló FOTÓ ÁLTALÁNOS lyukas zászló SZIMBÓLUM torony zászló
London, 2017. március 29. Uniópárti tüntetők egy európai uniós zászlóval tiltakoznak az Európai Unióból való kilépés ellen a brit parlament épülete előtt Londonban 2017. március 29-én. Ezen a napon a brit kormány megküldte az értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
Michel Barnier bizottsági főtárgyaló véleménycikket jelentetett meg a Svenska Dagbladet svéd országos napilapban, amelyben helyzetképet nyújt a brexit-tárgyalások jelenlegi állásáról. Barnier összefoglalója újdonságot nem tartalmaz, alapálláspontja, hogy a tárgyalásoknak sikerre kell vezetniük, így a „hard brexitről” nem szól.
Vágólapra másolva!

Michel Barnier szerint a legfontosabb cél, hogy a brit kilépésre rendezett körülmények között kerüljön sor. Közölte, hogy mára a kilépési szerződés 80 százalékáról létrejött a megállapodás. Megegyeztünk az Egyesült Királyságban élő négymillió uniós polgár és az EU-ban élő brit állampolgárok jogainak védelméről. Ez volt első számú prioritásunk – írta a politikus a svéd napilapban.

Ebben kell még megállapodni

Barnier elmondta, hogy az Egyesült Királyság beleegyezett, hogy tiszteletben tartja azokat a pénzügyi kötelezettségeket, amelyeket az ország az EU tagjaként vállalt. 21 hónapos átmeneti időszak biztosítja, hogy

A bizottsági főtárgyaló szerint számos fontos kérdésben azonban még nincs megállapodás: meg kell állapodni a földrajzi árujelzőkről, hiszen a helyi mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek védelme (pl. skót whisky, parmezán sajt) csak így biztosítható. Megoldást kell találni a speciális brit területek kérdésében, mint például a ciprusi szuverén brit bázisok vagy Gibraltár.

Michel Barnier, az EU brexit-főtárgyalója sikeres megállapodást akar Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Kockázatok

Barnier szerint az egyik legnagyobb kockázattal az ír kérdés jár.

Mivel nem tudjuk, hogy ebben a kérdésben mit hoz 2018 ősze, a feleknek rendelkezniük kell egy tartaléktervvel a kilépési szerződés tekintetében, amit majd felválthat egy jobb megállapodás a jövőbeli kapcsolatok keretében – írta Barnier. Ezzel mindkét fél egyetért. Az EU azt javasolja, hogy Észak-Írország maradjon továbbra is a közös uniós áru- és vámszabályozási rendszer része. Továbbá meg kell állapodjunk az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokról – írta a bizottsági főbiztos. Mivel Egyesült Királyság úgy döntött, hogy elhagyja a belső piacot, a jövőben gazdasági szempontból nem állhat ugyanolyan közel az EU-hoz, mint ma – tette hozzá.

A britek tisztában vannak ennek a belső piacnak az előnyeivel, és továbbra is szeretnék az áruk szabad áramlását az Egyesült Királyság és az EU között, azonban a személyek és szolgáltatások szabad áramlását nem – írta Barnier. Az uniós vámszabályokat pedig úgy szeretnék alkalmazni, hogy közben nem tartoznak az EU jogrendjéhez.

Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett brexit-ügyi főtárgyaló szabadkereskedelmi megállapodást ajánlott a briteknek Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Szabadkereskedelmi megállapodás

Barnier úgy látja, hogy a tárgyalásokon továbbra is lehetséges az EU elveinek tiszteletben tartása mellett ambiciózus megállapodást elérni. Ennek szellemében az EU szabadkereskedelmi megállapodást ajánlott vámmentességgel és az áruk mennyiségi korlátozása nélkül, szoros vám- és szabályozási együttműködést, valamint a közbeszerzéshez való hozzáférést.

A biztonság tekintetében az EU igen szoros együttműködést szeretne látni a polgárok és a demokratikus társadalom védelme érdekében – írta Barnier.

Az EU kész továbbá tárgyalni a kiadatás gyorsabb és hatékonyabb formájáról a gyanúsítottak eljárásjogi védelme biztosításával.

A fentiek teljesítésével olyan brit-EU jövőbeli viszony alakítható ki, amely mélyebb annál, amit az EU bármely más tagsággal nem rendelkező állammal kialakított – zárul Michel Barnier cikke.