Görögországban lebontják az illegálisan épített házakat a tűzvész után

2018.08.07. 17:47

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök csaknem háromezer-kétszáz illegálisan felépített ház lerombolását jelentette be.

A görög kormány véleménye alapjánaz illegális házépítés gyakorlata a felelős a július 23-án kitört erdőtüzek halálos áldozatainak magas száma miatt.Szakértők szerint egyrészt a szélerősség, másrészt az illegális házépítés gyakorlata az oka annak, hogy legkevesebb 92 halálos áldozatot követelt az erdőtűz.Ciprasz bejelentése a kormány ülését követően hangzott el.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök felkeresi az erdőtűz áldozatainak családtagjait.Forrás: MTI/AP/Miniszterelnöki hivatal/-------------------

A miniszterelnök utalt arra, hogy az illegális házak lerombolására az attikai, továbbá más régiókban kerül sor.

A bontások várható dátumát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de Ciprasz hangsúlyozta, hogy kormánya azonnali hatállyal igyekszik kijavítani a múltbeli tévedéseket.
Semmiről és senkiről nem felejtkezünk meg - nyilatkozta az AMNA görög hírügynökségnek a miniszterelnök Lavrio városában.

Bejelentett továbbá egy átfogó vizsgálatot, amelynek a célja a tragikus tűzvészek okainak felderítése.

Erdőtűz GörögországbanForrás: AFP/Valerie Gache

A folyamatban lévő bírósági vizsgálat foglalkozik továbbá azokkal a tanúvallomásokkal is, amelyek a tűzoltóság, a helyi rendőrség és a helyi hatóságok együttműködésének a hiányosságairól szólnak.

Ezzel kapcsolatban a szakértők és a túlélők azt állítják, hogy a kitelepítést nem rendelték el. Az ellenzék szintén a rossz válságkezelést veti a kormány szemére.

A kormány a magántulajdonok területén törvénytelenül felhúzott kerítések ügyét is megvizsgálja majd, amelyek miatt a tűz elől menekülők nem értek el a tengerhez elég gyorsan.
Nem tűrhetjük tovább az ellenőrizetlen építkezéseket, amik emberi életeket sodornak veszélybe - nyilatkozta Ciprasz, majd hozzátette, hogy a természet és az emberek védelme nem pusztán a halottak emlékének való tiszteletadás, de kötelesség az eljövendő generációkkal szemben is.