A balos spanyol kormány szervezetten utaztatná be Európába a migránsokat

2018.08.08. 13:01

A spanyol külügyminiszter szerint nincs szükség a spanyol-francia határ ellenőrzésére, mivel az egyáltalán nem baj, hogy oda mennek a migránsok, ahová csak akarnak. A szélsőségesen bevándorláspárti balos politikus azt is elmondta, hogy a balliberális oldal az úgynevezett „erkölcsös realizmust” képviselve készül a 2019-es EP-választásra. Ez azt jelenti: maximálisan támogatják a migrációt, mivel annak van egy „demográfiai osztaléka”. Nem véletlen, hogy egyre többen mondják: a tömeges illegális bevándorlás és annak hatása, vagyis a migrációs válság lesz a jövő évi európai parlamenti választási kampány legfontosabb témája.

Josep Borrell véleménye alapján nem számít magasnak a Spanyolországba érkező migránsok száma, ezért nincs is szükség a Franciaországgal közös schengeni belső határ ellenőrzésére. A politikus egy keddi német lapinterjúban kiemelte: az Európai Unió (EU) elveszíti a belső határőrizet nélküli schengeni övezetből adódó előnyöket, ha a tagállamok nem fogadják el, hogy az övezet külső határa közös határ, és visszaállítják az ellenőrzést az övezeten belüli nemzeti határokon.

Josep BorrellForrás: AFP/Suzanne Cordeiro

„Ez az évente 80 millió turistát fogadó Spanyolországnak logisztikai és pénzügyi katasztrófa lenne”
– mondta a miniszter a Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjújában – írja a 888.hu.

Arra a felvetésre, hogy a menedékkérők úgynevezett másodlagos – EU-s tagállamok közötti – migrációjának visszaszorítására legalább átmenetileg ellenőrizni kellene Spanyolországot az EU északi részétől elválasztó, Franciaországgal közös határszakaszt, azt mondta, hogy nincs szükség állandó határellenőrzésre, amíg annyira alacsony a menedékkérők száma, mint most. „Az érkezők jelentős része nem is marad sokáig Spanyolországban, mert gyorsan visszaküldjük őket”
– állítja a szocialista kormány külügyi, európai uniós és együttműködési minisztériumának vezetője.

Arról persze nem beszélt, hogy az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) a legfrissebb adatai alapján az idei év első félévében 350%-kal nőtt a Spanyolországba érkező migránsok száma, a bevándorláspárti kormány intézkedéseinek „köszönhetően”, míg Olaszországba 80%-kal csökkent, hála Matteo Salvini bevándorlásellenes politikájának.

Európába igyekvő fekete-afrikai migránsok a spanyol-marokkói határon, a ceutai határkerítés mellettForrás: MTI/EPA/EFE/Reduan