Ártatlannak vallotta magát a pénzmosással vádolt volt malajziai kormányfő

2018.08.08. 10:00

Ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott három újabb pénzmosási vádban Najib Razak volt malajziai kormányfő szerdán.

Najib az új kormány bosszúhadjárata áldozatának vallotta magát, és megfogadta, tisztára mossa nevét a perben.

A 65 éves politikus a múlt hónapban is ártatlannak mondta magát, akkor hatalommal és bizalommal való visszaéléssel vádolták meg.

Ezért akár 20-20 évet is kiszabhatnak rá. A pénzmosási vádakért egyenként 15 év börtönbüntetést kaphat, és az összeg ötszörösét is kifizettethetik vele.

Najibot 1 millió ringgites (több mint 67 millió forintos) óvadék ellenében helyezték szabadlábra.

Najib RazakForrás: AFP/NurPhoto/Chris Jung

A volt miniszterelnök azért került az igazságszolgáltatás elé, mert feltehetőleg köze volt ahhoz, hogy három alkalommal összesen 42 millió ringgitet (több mint 2,8 milliárd forintot) utaltak át magánbankszámlájára az 1MDB fejlesztési alapból. A politikus azonban ennél vélhetőleg jóval többet, mintegy 700 millió dollárt (körülbelül 196 milliárd forintot) „tehetett zsebre”. Az 1MDB kasszájából összesen 4,5 milliárd dollárnak (több mint 1200 milliárd forintnak) „kelt lába”, az ügyben Najib bizalmasai is érintettek.

Kormányzása során Najib elhallgattatta az őt bíráló hangokat, de az új kabinet leporolta a vádakat, valamint megtiltotta a volt kormányfőnek és feleségének, hogy elhagyják az országot.

A rendőrség Najibhoz köthető magánrezidenciák átkutatása során készpénzt, ékszerkollekciókat – köztük 1400 nyakéket – és 2200 méregdrága táskát, valamint 432 luxuskarórát és 234 szemüveget foglalt le júniusban.

Najib 2009-ben hozta létre az 1MDB alapot, amely többmilliárdos veszteséget halmozott fel az évek során. A nemzetközi méretűvé dagadt botrány – amelyet több külföldi ország, köztük Szingapúr, Svájc és az Egyesült Államok is vizsgál – nagyban hozzájárult a politikus májusi választási vereségéhez.

A malajziai pénzügyminisztérium kezében lévő alapot a gazdasági fejlődést hosszú távon előmozdító kezdeményezések finanszírozására hozták létre. Az 1MDB fő célpontjai a stratégiai fejlesztési projektek az energetika, az ingatlanpiac, a mezőgazdaság és a turizmus terén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK