A baloldali spanyol kormány újabb migránsok befogadásáról döntött

Spanyolország tárt karokkal várja vissza Berlinből a migránsokat
Migrants celebrate outside the Center for Temporary Stay of Immigrants (CETI) after forcing their way through a fence between Morocco and the tiny Spanish enclave of Ceuta on February 17, 2017. Hundreds of migrants stormed the border between Morocco and Spain at Ceuta today, days after Morocco warned the EU of fresh migrant trouble failing progress over a trade deal. / AFP PHOTO / Antonio SEMPERE
Vágólapra másolva!
Megállapodást kötött a német szövetségi kormány a bevándorláspárti Pedro Sánchez vezette baloldali spanyol kabinettel a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérő migránsok visszaküldéséről.
Vágólapra másolva!

Eleonore Petermann belügyi szóvivő elmondta, hogy az augusztus 11-től hatályos megállapodás értelmében

a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik a Spanyolországban menedékkérőként regisztrált illegális bevándorlókat,

akiket határellenőrzés során feltartóztatnak.

Ez az afrikai migráns alig várja, hogy visszamenjen Spanyolországba Forrás: AFP/Antonio Sempere

A spanyol fél feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza ezeket a migránsokat. A megállapodást hétfőn kötötték meg, hivatalos aláírási ünnepséget nem tartottak - tudatta Petermann egy újságírói kérdésre válaszolva.

A német kormány ugyanilyen megállapodást tervez Olaszországgal és Görögországgal is, de az sokkal nehezebb lesz. A bevándorlásellenes olasz kormány egyáltalán nem akar újabb terheket vállalni a migránsokat meghívó németek helyett.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így

A második helyen Olaszország áll 18 500 fővel, a harmadik Görögország 16 000 új érkezővel.

A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok.

A megegyezéssel lezárták a belügyminiszter, Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitáját, amely arról szólt, hogy

Horst Seehofer és a CSU szerint eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket.

Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált menedékkérőket csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani.

A német-spanyol megállapodást néhány nappal Angela Merkel spanyolországi hivatalos látogatása előtt jelentették be.

A kancellár szombaton kétnapos látogatást kezd az országban Pedro Sánchez baloldali és szélsőségesen bevándorláspárti miniszterelnök meghívására, akivel az andalúziai Donana nemzeti parkban, a kormányfő nyári rezidenciáján találkozik.