Megállapodást kötött a német szövetségi kormány a bevándorláspárti Pedro Sánchez vezette baloldali spanyol kabinettel a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérő migránsok visszaküldéséről.

Eleonore Petermann belügyi szóvivő elmondta, hogy az augusztus 11-től hatályos megállapodás értelmében a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik a Spanyolországban menedékkérőként regisztrált illegális bevándorlókat, akiket határellenőrzés során feltartóztatnak.

Ez az afrikai migráns alig várja, hogy visszamenjen SpanyolországbaForrás: AFP/Antonio Sempere

A spanyol fél feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza ezeket a migránsokat. A megállapodást hétfőn kötötték meg, hivatalos aláírási ünnepséget nem tartottak - tudatta Petermann egy újságírói kérdésre válaszolva.

A német kormány ugyanilyen megállapodást tervez Olaszországgal és Görögországgal is, de az sokkal nehezebb lesz. A bevándorlásellenes olasz kormány egyáltalán nem akar újabb terheket vállalni a migránsokat meghívó németek helyett.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa.A második helyen Olaszország áll 18 500 fővel, a harmadik Görögország 16 000 új érkezővel.

A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok.

A megegyezéssel lezárták a belügyminiszter, Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - a máshol már regisztrált migránsoktól.Horst Seehofer és a CSU szerint eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket.

Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált menedékkérőket csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani.

A német-spanyol megállapodást néhány nappal Angela Merkel spanyolországi hivatalos látogatása előtt jelentették be. A kancellár szombaton kétnapos látogatást kezd az országban Pedro Sánchez baloldali és szélsőségesen bevándorláspárti miniszterelnök meghívására, akivel az andalúziai Donana nemzeti parkban, a kormányfő nyári rezidenciáján találkozik.