Vizsgacsalás miatt hat embert ítéltek börtönre

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítéltek hat embert Pekingben egy egyetemi felvételi vizsgán történt csalásban játszott szerepük miatt.
Vágólapra másolva!

A posztgraduális képzésre felvételizők vezeték nélküli adóvevőkön keresztül beolvasták a tesztkérdéseket az őket távolról segítő közreműködőknek, akik tankönyvekből keresték ki nekik a megfelelő válaszokat.

A csalók összesen 33 vizsgázónak segítettek három különböző vizsgahelyszínen.

A kedden elítélt hat ember közül kettő maga is vizsgázó volt, akik a társaik közül további ügyfeleket toboroztak a csaláshoz, a többi négy pedig a vizsgázókat távolról segítő közreműködő.

A CCTV kínai állami televízió beszámolója szerint a helyi rendőrség a helyszínen fogta el a csalásban érintett hat embert, és elkobozták az adóvevőiket. A riport arra nem tér ki, hogy a rendőrség hogyan szerzett tudomást az esetről.

Az egyelőre nem ismert, hogy a csaló vizsgázók mennyit fizettek a szolgáltatásért, vagy hogy milyen büntetésben részesültek a vizsgacsalás miatt, de a hasonló esetekben a diákokat tartósan eltiltották a felvételi vizsgákon való részvételtől.

A hat elítéltet 20 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel, és 10-40 ezer jüan (mintegy 1 millió 600 ezer forint) pénzbírsággal sújtották.

Kínában 2016 novemberétől lépett életbe egy törvénymódosítás, mely bűncselekménynek minősíti a vizsgacsalás szervezését, az ehhez szükséges felszerelések biztosítását, a csaláshoz nyújtott bármiféle segítséget, valamint azt, ha valaki más nevében vizsgázik. Azóta a pekingi bíróságok mintegy 34 vizsgázással kapcsolatos esetben folytattak eljárást, köztük négyszer csalás, 29 alkalommal pedig más helyett való vizsgázás ügyében - írja a Global Times kínai állami híroldal.