A migránstábort az Ibériai-félsziget legdélibb részén létesítették. Összesen 600 férőhelyes, és egy illegális bevándorló maximum 72 órát tartózkodhat ott, utána máshova helyezik el. A jobbközép Néppárt (PP) szerint azonban Spanyolország nem tud milliókat befogadni.

A menedékkérőként érkező migránsok elhelyezésére az ország első befogadóközpontját egy Crinavis nevű kistelepülésen alakították ki, San Roque városa mellett, Cádiz tartományban, Andalúzia autonóm közösség déli csücskén – írja a Daily Mail.

A táborba azokat a migránsokat fogják befogadni, akiket a Földközi-tengeren keresztül szállítottak oda, illetve azokat, akik Marokkón át szöktek spanyol felségterületre.

A migránsközpontot szombaton adták át, és még aznap elhelyeztek ott 442 illegális bevándorlót.

A tábor 600 férőhelyes, a migránsok maximum csak 72 órát tartózkodhatnak ott, utána máshova irányítják át őket. Már csak azért is, mert

kell a hely az újonnan érkezőknek.

A hivatalos átadás előtt egy nappal, pénteken Dimitris Avramopoulos, a migrációs politikáért felelős görög származású EU-biztos látogatott Spanyolországba, ahol kifejtette: az Európai Bizottság teljes mértékben támogatja a Spanyol Királyságot abban, hogy fogadja be a Földközi-tengeren érkező migránsokat.

A migránstáborForrás: AFP/Jorge Guerrero

A konzervatív Néppárt (Partido Popular - PP) új elnöke, a bevándorlásellenes Pablo Casado, a tábor létesítése kapcsán azonban kijelentette: Spanyolország nem képes arra, hogy milliókat fogadjon be más államokból.

A radikális jobboldali és erősen bevándorlásellenes Vox párt szerint migránsinvázió zajlik.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai alapján az ibériai államban július végéig 23 500 menedékkérő migránst regisztráltak, ez a tavalyi számhoz viszonyítva alig fél év alatt 350%-os emelkedést jelent.

Ráadásul, ahogy az Origo azt már megírta, a német szövetségi kormány megállapodást kötött a bevándorláspárti Pedro Sánchez vezette baloldali spanyol kabinettel a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott migránsok visszaküldéséről.

Ennek értelmében augusztus 11-től Berlin akár 48 órán belül visszaküldheti őket.  

Madridnak pedig feltétel és ellenszolgáltatás nélkül kell visszafogadnia az illegális bevándorlókat.

Vélhetően ezzel a paktummal áll összefüggésben a crinavisi tábor megnyitása.