Donald Trump: Űrhaderő, előre!

2018.08.09. 20:15

„Elérkezett az ideje, hogy felállítsuk az Egyesült Államok űrhaderejét” – tudatta a védelmi minisztériumban mondott beszédében Mike Pence alelnök. Pence vázolta a Donald Trump elnök által korábban már meghirdetett űrhaderőprogramot.

Az amerikai alelnök az Egyesült Államok konkrétan meg nem nevezett potenciális ellenségeinek tevékenységére hivatkozva kijelentette: „Washington ezen a téren növekvő fenyegetettséggel néz szembe.

Ez lesz az amerikai fölény következő és természetes lépése– hangsúlyozta Pence.

Mike PenceForrás: AFP/Saul Loeb

Majd hozzátette: az önálló haderőnemként létrehozandó űrhaderő az amerikai haderő jelentős átszervezését igényli, és kétpárti támogatással elfogadott pótlólagos erőforrásokra lesz hozzá szükség.

Elismerve az új haderőnem kialakításával járó nehézségeket, az alelnök bejelentette: a Pentagonon (védelmi minisztériumon) belül az űrhadviselésért felelős helyettes államtitkári posztot hoznak létre, és a haderőnemet természetszerűleg új főparancsnokság irányítja majd.

Az új helyettes államtitkár Pence szerint nem katona, hanem civil lesz, és már a kezdetektől felügyeli a haderőnem kiépítését.

Donald Trump elnök június közepén, az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozásán rendelte el a Pentagonnak az űrhaderő létrehozását. Elnöki utasítást írt alá erről, amelyben így fogalmazott: a Pentagonnak azonnali hatállyal meg kell indítania a világűrbe telepítendő haderő felállításához szükséges folyamatot.Az elnök akkor hangsúlyozta, hogy „nem elégséges a puszta amerikai jelenlét a világűrben, hanem amerikai dominanciára van szükség”.

Trump egyébként már korábban is jelezte, hogy szükségesnek tartaná egy új, immár a a hatodik haderőnem létrehozását, mint ahogyan a kongresszusban is időről időre felmerült ez a téma.

Amerikai lapértesülések szerint a Fehér Ház már az elnöki rendelet aláírása után egyeztetéseket kezdett a nemzetbiztonságért felelős vezetőkkel és – a The Washington Post című lap információi alapján –2018 végéig létre is hozzák az űrhaderő főparancsnokságát, amelynek vezetésével egy négycsillagos tábornokot bíznak meg. Június óta a Pentagonban is folynak az új haderőnem előkészítési munkálatai: szakembereket toboroznak elsősorban katonai területről, már kialakították a beszerzési irodát, amely a többi között műholdakat vásárol, és gondoskodik az új technológiákról is.

Pence alelnök beszédének elhangzása után Donald Trump Twitter-bejegyzést tett közzé űrhaderő, előre!szavakkal, és a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának két tagja is dicsérte a kezdeményezést.

Mike Rogers, alabamai republikánus és Jim Cooper, Tennessee demokratapárti képviselője leszögezte: az űrhaderő létrehozása biztonságosabb és erősebb Amerikát eredményez majd. Közös közleményében a két politikus hangsúlyozta: „évek óta figyelmeztettünk arra, hogy szükség van űrvédelmünkre és hatékonyabb űrbeli rendszerek kifejlesztésére”.