700 ezer elutasított menedékkérő migránstól nem tudnak megszabadulni a németek

2018.08.09. 14:32

A szerdán ismertetett kormányzati információk szerint a Németországban tartózkodó külföldi állampolgárok nyilvántartásában 2018. június 30-án 689 970 olyan migránsról voltak adatok, akiknek menedékjogi kérelmét jogerősen elutasították. Ennek ellenére mégsem tudják őket kitoloncolni, mert nem akarják elhagyni Németországot.

Az adatokra a bevándorlásellenes AfD volt kíváncsi, a hivatalos megkeresésük miatt kellett nyilvánosságra hozni a részleteket – írja a 888.hu.

Migránsok NémetországbanForrás: AFP/DPA/Kay Nietfeld

A nyilvántartásból rendszerint nem törlik a menedékjogi kérelem elutasítására vonatkozó adatot, akkor sem, ha a menedékjogi eljárást már sok éve folytatták le, és az illető időközben jogosultságot szerzett a németországi tartózkodásra, például úgy, hogy az Európai Unió polgára lett, és így szabadon letelepülhet Németországban – közölte a belügyminisztérium, majd megnyugtatásképp hozzátették, hogy a menedékjogi kérelem elutasításáról szóló adat önmagában nem jelenti azt, hogy az illető jogalap nélkül tartózkodik Németországban.

Az viszont nem világos, hogy elutasított menedékkérelemmel milyen alapon lehet jogszerűen ott tartózkodni? 

Mint kiderült, a hétszázezer főből álló csoport legnagyobb része török migráns (81 450 fő), utánuk jönnek az afgánok (75 643 fő), majd a koszovóiak (70 932 fő).

Rajtuk kívül rengeteg az olyan iraki, szerb, macedón és bosnyák állampolgár, akik elutasított menedékkérelemmel rendelkeznek.