Szaúd-arábiai légitámadás ért egy jemeni piacot és egy buszt, sok a halott

2018.08.09. 19:26

Légitámadás ért egy piacot és egy autóbuszt Jemen északi részén, a húszi lázadók ellenőrizte területen, többtucatnyian meghaltak, köztük gyerekek is, és sokan megsebesültek.

Az eset Dahjan városában történt, az északnyugat-jemeni Szaada tartományban, amely a síita felkelők egyik bástyája.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) Twitter-oldalán közölte, hogy 29, 15 évesnél fiatalabb gyerek holttestét szállították a humanitárius szervezet által támogatott egyik kórházba Szaada tartományban.

További 48 sebesültet, köztük 30 gyereket vittek be az egészségügyi létesítménybe.Az ICRC egyik meg nem nevezett szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az említett számadatok nem a végleges adatokat tükrözik, tekintve, hogy a támadás áldozatait több különböző kórházba szállították.

Nagy részüket az említett kórházba vitték.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Geert Cappelaere, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója.

„Ismét számos gyerek halhatott vagy sebesülhetett meg, amikor támadás ért egy autóbuszt Jemen északi részén. A gyerekek mindegyike 15 év alatti lehet.”A világnak valóban szüksége van arra, hogy további ártatlan gyerekek meggyilkolását nézze végig ahhoz, hogy megálljt parancsoljon a kegyetlen háborúnak Jemenben? – tette hozzá.

Törzsi vezetők a húszi lázadók ellen harcoló, szaúd-arábiai vezetésű külföldi katonai koalíciót vádolják a támadással.

A szaúdi vezetésű katonai koalíció a légi csapással kapcsolatban közölte: legitim katonai műveletet hajtott végre, amely megfelelt a nemzetközi humanitárius törvényeknek.

A harci repülők a húszik rakétakilövő állásait vették célba, ahonnan a Szaúd-Arábia déli részén található Dzsaizán ipari város ellen intéztek támadást szerdán a jemeni lázadók.

A koalíció egyúttal azzal vádolta a húszikat, hogy gyermekeket használnak élő pajzsnak.Abdul-Gáni Najeb, Szaada tartomány egészségügyi hivatalának vezetője a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a halálos áldozatok száma 43, a sebesülteké 61.

A lázadók tévéje, a Szanaából sugárzó al-Maszíra 39 halálos áldozatról és 51 sebesültről számolt be, akiknek a zöme gyerek.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia, valamint más arab országok által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció.