Tűzszünetet kötött Izrael és a Hamász

2018.08.09. 22:51

Tűzszünetet kötött Izrael és a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász, hogy véget vessenek a kiújult harcoknak az övezetnél - jelentette csütörtök este a Reuters hírügynökség két palesztin illetékesre hivatkozva.

Izraeli részről egyelőre nem kommentálták az értesülést. A tárgyalásokat ismerő palesztin forrás szerint Egyiptom közvetített a két fél között, és a fegyvernyugvás helyi idő szerint éjfél előtt 15 perccel lép életbe.

Szerdán és csütörtökön Izrael több mint 150 célpontra mért csapást a Gázai övezetben, palesztin fegyveresek pedig rakéták egész sorát lőtték ki Izraelre.

A Hamász al-Aksza nevű tévécsatornája megerősítette, hogy Egyiptom közvetítésével jött létre a megállapodás, amelynek célja a "kölcsönös nyugalom" megteremtése.

Hosszútávú megoldásra törekszenek

Az AP amerikai hírügynökségnek egy neve mellőzését kérő Hamász-tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy

a tűzszünet csütörtök éjfélkor lép életbe, és véget vet az elmúlt két napban kiújult erőszaknak. Az illetékes arról is beszámolt, hogy Egyiptom további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy hosszú távú tűzszüneti megállapodás jöjjön létre az iszlamisták és a zsidó állam között.

A Hamász ehhez csak akkor járul hozzá, ha Egyiptom és Izrael feloldja a Gázai övezet "blokádját".