Öt hegymászó holttestére bukkantak francia mentőcsapatok a Mont Blanc hegység francia oldalán, a már azonosított három áldozat olasz nemzetiségű - közölte a Chamonix-ban működő magashegyi csendőrségi egység (PGHM).

A PGHM tájékoztatása szerint a mentőcsapatok lehozták a héten eltűnt két férfi - a 31 éves Luca Lombardini és 28 éves öccse, Alessandro -, valamint a 27 éves Elisa Berton holttestét.

További két holttestet is találtak a közelükben, de az utóbbi áldozatokat még nem azonosították.A három olasz hegymászó eltűnését már kedden bejelentették, nem sokkal az után, hogy nekivágtak a hegy francia oldalának.

A Mont-BlancForrás: AFP/Philippe Desmazes

A nyomozás jelenlegi pillanatában még nem tisztázott a túrázók eltűnésének és halálának pontos oka.

A francia hatóságok nemrégiben azt tanácsolták a turistáknak, hogy halasszák el az Alpok legmagasabb hegye, a Mont Blanc megmászását a legnépszerűbb útvonalon, mert a hosszan tartó szárazság és a hőhullám miatt megnőtt a kőomlás veszélye.Haute-Savoie megye és Saint-Gervais közös közleményben figyelmeztette a hegymászókat, hogy ne használják a szokványos útvonalat, az úgynevezett Gouter-folyosót.

A közlemény szerint a helyzet napról napra romlik, és nem tanácsos felmászni a 4810 méteres csúcsra ezen az útvonalon, sem egyéni turistaként, sem vezetővel.A hatóságok azt ajánlják a látogatóknak, hogy forduljanak az idegenforgalmi hivatal helyi kirendeltségeihez, amelyek alternatív túraútvonalakat tudnak ajánlani, és tájékoztatnak a betartandó biztonsági rendszabályokról.