Vizsgálatot sürget az ENSZ a sok gyermekáldozatot követelő jemeni bombázás ügyében

2018.08.10. 21:29

Hiteles és átlátható vizsgálatot sürget az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a jemeni kormányerőket támogató, szaúdi vezetésű arab koalíció előző napi légicsapását illetően, amelyben több tucat gyerek vesztette életét - közölte Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet a BT rendkívüli ülése után.

A BT-tagállamok zárt ajtók mögött vitatták meg a történteket, majd rövid nyilatkozatot adtak ki, amelyben súlyos aggályukat fejezték ki ezen és a közelmúltban Jemenben végrehajtott többi támadás miatt, és kinyilvánították részvétüket az áldozatok hozzátartozóinak. A BT közleményében felszólította a jemeni polgárháborúban részt vevő feleket, hogy tartsák magukat a humanitárius jog szerinti kötelezettségeikhez, betartva a "megkülönböztetés" és az "arányosság" elvét támadásaik során.

A Biztonsági Tanács emellett hiteles és átlátható vizsgálatra szólított fel az ügyben - mondta a testület soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő brit ENSZ-nagykövet.

António Guterres ENSZ-főtitkár független vizsgálatot követelt.A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció bejelentette, hogy kivizsgálja az ügyet. A kérdésre, hogy ez elegendő-e, Pierce azt válaszolta: a legfontosabb, hogy a vizsgálatok "hitelesek" legyenek.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy a BT öt állandó tagja közül Nagy-Britannia, valamint az Egyesült Államok és Franciaország támogatja az arab koalíció beavatkozását Jemenben. A testület (nem állandó) tagja jelenleg Kuvait is, amely szintén tagja az arab katonai szövetségnek.

A csütörtökön végrehajtott légitámadás egy piacot és több járművet, köztük egy gyerekeket szállító autóbuszt talált el az északnyugat-jemeni Szaada tartomány Dahjan nevű városában.

A tartomány a kormányerők ellen harcoló húszi felkelők egyik erőssége.

A síita lázadók "egészségügyi tárcájának" legutóbbi adatai szerint a légicsapásokban 51 ember, köztük 40 gyerek lelte halálát.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának korábbi közlése szerint 48 sebesültet, köztük 30 gyereket vittek be a humanitárius szervezet által támogatott egyik kórházba a tartományban.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia, valamint más arab országok által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.

A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció.

KAPCSOLÓDÓ CIKK