Elismerte az egyik ellenzéki képviselő, hogy részt vett a venezuelai elnök elleni dróntámadásban

politics rights Horizontal This TV grab shows opposition Venezuelan lawmaker, Juan Requesens in detention as he admits on a video broadcasted by the Venezuelan government on August 8, 2018 to have had contact with one of the suspect of the alleged plot ag
Juan Requesens, a vallomásaként bemutatott videóban
Vágólapra másolva!
A venezuelai kormány pénteken bejelentette: elismerte részvételét a Nicolás Maduro elnök ellen robbanó drónokkal elkövetett állítólagos merényletkísérletben Juan Requesens ellenzéki politikus.
Vágólapra másolva!

Requesenst nem sokkal korábban vették őrizetbe, és a kormány által készített videofelvételen arról beszél, hogy a parlament volt elnöke, Julio Borges lépett vele kapcsolatba, és kérte meg arra, hogy segítsen Venezuelából Kolumbiába jutni Juan Monasteriosnak. Monasterios a venezuelai hadsereg nyugalmazott tisztje, aki őrizetbe vétele után beismerte, hogy részt vett az állítólagos merényletkísérletben múlt szombaton.

19 ember érintett

A kormány azt állítja: robbanószerrel felszerelt drónokkal törtek Maduro életére, a támadást pedig egy kolumbiai farmon tervelték ki. A caracasi ügyészség szerint 19 ember közvetlenül kapcsolatba hozható a történtekkel.

Juan Requesens, a vallomásaként bemutatott videóban Forrás: AFP/Afp Tv

A 29 éves Requesenst kedden vette őrizetbe a venezuelai titkos rendőrség. A képviselő Borges pártjának, az Első az Igazságnak a politikusa. A Requesens "vallomásáról" készült felvételt Jorge Rodriguez tájékoztatási miniszter mutatta be Caracasban, egyúttal az Intepol segítségét kérve abban, hogy a Kolumbiába menekült Borgest fogják el és adják át Venezuelának.

Az ellenzék szerint megrendezték

Maduro már szombaton az ellenzéket és Juan Manuel Santos volt kolumbiai elnököt vádolta meg azzal, hogy az életére törtek, s a merényletkísérletet szerinte Washington is támogatta. Az ellenzék szerint Maduro kormánya maga rendezte meg az elnök ellen megkísérelt "merényletet".

"Nem volt semmilyen merénylet. Ezt csak a kormány találta ki. Porhintés az egész. Ürügy a további elnyomásra" - hangoztatta a Bogotában tartózkodó Borges az AFP francia hírügynökségnek.

Venezuelát évek óta súlyos társadalmi, belpolitikai és gazdasági válság sújtja. A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának esése miatt évekkel ezelőtt összeomlott. A legutóbbi parlamenti választáson pedig hiába győzött az ellenzék, a törvényhozás jogköreit a kormány és a hozzá hű többi állami intézmény kiüresítette, és Maduro párhuzamos "alkotmányozó gyűlést" állíttatott fel, melynek választását az Európai Unió és Washington is élesen bírálta.