Tízmillió eurós kárt okozott az erdőtűz Portugáliában

2018.08.11. 11:33

Sikerült ellenőrzés alá vonni az egy hete tomboló erdőtüzet a portugáliai Algarve tartománybeli Monchique település közelében. A hatóságok mintegy 10 millió euróra becsülik a katasztrófa okozta kárt.

Már nincsen aktív góc, sikerült ellenőrzés alá vonni az erdőtüzet. Még nem mértük fel teljesen a térséget, ahol számos ház vált a tűz martalékává és önkormányzati létesítmények is odavesztek – mondta pénteki sajtóértekezletén Rui Andre, Monchique polgármestere.

A dél-portugáliai Monchique település közelében augusztus 5-én így tombolt az erdőtűz, több mint 800 tűzoltó 220 járművel küzdött a lángokkalForrás: MTI/EPA/LUSA/Filipe Farinha

Közölte azt is, hogy mintegy 27 ezer hektárnyi erdő pusztult el teljesen, a múlt péntek óta tomboló tűz következtében 41 ember sérült meg, köztük 22 tűzoltó. Több falu lakóit kitelepítették, szállodákat ürítettek ki. A portugál kormány kiemelt védekezést rendelt el idén az ország minden megyéjében, hogy elkerülje a 2017-es drámai tűzvészek következményeinek megismétlődését, amikor 114 ember halt meg a mentőegységek közötti együttműködés hiánya miatt.