Civilek tüntetnek Boszniában a migráció ellen

2018.08.13. 15:11

Mintegy százan tüntettek Bosznia-Hercegovinában, a horvát határhoz közeli Bihac városában a migrációs válság miatt – közölte az N1 boszniai hírcsatorna.

A lakosok szerint a hatóságok kifogásolhatóan járnak el, és a csőd szélére taszítják Bosznia ezen részét.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint több mint tízezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben Bihac környékén torlódtak fel, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort.

Migránsok BihacbanForrás: AFP/Elvis Barukcic

A hírcsatorna beszámolója szerint a tüntetők egy részének nincs kifogása a migránsok ellen, ők a tarthatatlan körülmények és a migránsokkal szembeni bánásmód miatt demonstrálnak, míg egy másik részüknek elfogadhatatlan a jelenlétük.Az Una-Sanai kantonban, amelynek Bihac a székhelye, többségében muzulmán vallásúak élnek. Az elmúlt hónapokban a lakosság és a vöröskereszt segítette a bevándorlókat.

Halid Dedic, a demonstráció egyik kezdeményezője elmondta, hogy hét hónappal ezelőtt, amikor először érkeztek nagyobb számban migránsok a városba.

A helyi hatóságok nem tudtak szállást, élelmet adni nekik, sem egészségügyi ellátást biztosítani számukra, ezért fertőző betegségek is megjelentek közöttük. Később az élelmiszer- és egészségügyi ellátás rendeződött az ENSZ és más civil szervezetek segítségével, de továbbra sem tudtak szállást biztosítani számukra - hangsúlyozta.

Suhret Fazlic, Bihac polgármestere a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a bosznia-hercegovinai központi kormánynak és a védelmi minisztériumnak nincs semmilyen terve a migránsválság megoldására.Amennyiben nem rendeződik a helyzet, kérni fogják, hogy a migránsokat szállítsák Szarajevóba - tette hozzá.

Az illegális bevándorlók Nyugat-Európába akarnak eljutni, de a megerősített horvát határvédelem miatt nem tudnak továbbmenni. Azoknak, akiknek mégis sikerül illegálisan átlépni a boszniai-horvát határt, Szlovéniába is el kell jutniuk.

Többségüket elfogják, és visszaküldik Boszniába. Ennek ellenére a határsértések mindennaposak. A horvát hatóságok a hétvégén is több migránst tartóztattak fel.

Egy 12 fős csoportnak sikerült észrevétlenül egészen a boszniai és a szlovén határ között félúton fekvő Ogulinig eljutnia. Ha nem történik baleset, valószínűleg Szlovéniát is elérik.

A csoport tagjai az Ogulintól nem messze lévő erdőben aludtak, amikor kőomlás történt, és kettejükre szikla zuhant. Egyikük azonnal életét vesztette, társa később halt bele sérüléseibe. A bevándorlók hét kilométert gyalogoltak a legközelebbi faluig, hogy segítséget kérjenek. Az eset vasárnapra virradóra történt, de a horvát rendőrség csak hétfőn reggel adott információt a történtekről.

A helyi hatóságok szerint a Boszniába érkezett migránsok hatvan százaléka Horvátországon keresztül távozott az országból, amit a horvát hatóságok cáfolnak.

Ugyanakkor nemrég Szlovénia is azzal vádolta Horvátországot, hogy nem védi kellőképpen a boszniai-horvát határt, ezért a migránsokat a szlovén hatóságok tartóztatják fel szlovén területen. Míg a szlovén hatóságok naprakész adatokat tesznek közzé a migránsokról a szlovén belügyminisztérium honlapján, a horvát hatóságok hallgatnak.