Ígéretet tettek hétfőn szíriai kormánytisztviselők, hogy szavatolják a menekültek biztonságos hazatérését, és sürgették a nyugati országokat, hogy támogassák a folyamatot a Szíria ellen hozott szankciók feloldásával.

Faiszal Mekdad külügyminiszter-helyettes közölte, hogy a szíriai menekültek hazatérését elsődleges célként kezeli a damaszkuszi kormány, amely mindent megtesz hazautazásuk megszervezése érdekében. Ugyanakkor hozzátette, hogy örömmel vesznek minden külföldi segítséget, amennyiben azt előfeltételek nélkül nyújtják.
Husszein Maklúf közigazgatási miniszter közölte, hogy a hatóságok megkezdték a kórházak, iskolák és az infrastruktúra újjáépítését, hogy a menekülteket el tudják helyezni. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya orosz, iráni és libanoni segítséggel a saját javára fordította a polgárháború menetét, az ország nagy részében véget értek a harcok, felkelő fegyveresek már főként csak az észak-nyugati Idlíb tartományban vannak. Ennek ellenére a külföldre menekült mintegy 5 millió szíriai tart a hazatéréstől, mert félnek, hogy besorozzák őket, vagy a kormány esetleges megtorló intézkedéseinek esnek áldozatul. Másoknak pedig nincs hova hazatérni, mindenük elpusztult a 2011-ben kitört konfliktusban.Husszein Maklúf nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a damaszkuszi kormány mindeddig 5 ezer iskolát, 250 kórházat állított helyre, és nagyjából 3,5 millió belső menekült tért vissza otthonába.
A közigazgatási miniszter hangsúlyozta, hogy a menekültek hazatérése szükséges eleme az ország újjáépítésének és fejlesztésének.

Emellett sürgette a Nyugatot, hogy oldják fel a Szíria elleni gazdasági szankciókat, mert az hozzájárulna az ország újjáélesztéséhez, és bátorítóan hatna a még haza nem tért menekültekre.
A moszkvai kormány közlése szerint az orosz hadsereg már létrehozott egy mechanizmust Szíriában, hogy támogassák a menekültek hazatelepülését. Az AP amerikai hírügynökség szerint Oroszország egyebek közt ezzel akarja bizonyítani, hogy a biztonsági helyzet stabilizálódik a közel-keleti országban.
Az orosz hadsereg öt ellenőrzőpontot állított fel a libanoni határon, hogy előmozdítsa a Szíriával szomszédos országba menekültek hazaáramlását. Hivatalos közlések szerint amióta augusztus 1-én megnyíltak az említett ellenőrzőpontok, mintegy 5 ezer szíriai tért haza Libanonból. Azoknak, akiknek nincsenek dokumentumaik, az e pontokon állomásozó szíriai hatóságok állítanak ki új személyi okmányokat.
Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője azonban úgy vélte, hogy még korai a menekültek tömeges hazatelepüléséről beszélni, az országban még mindig sok a fegyveres erőszakos cselekmény.