Belgium egy olyan ruandai mészárost fogadna be, aki részt vett tíz belga állampolgárságú ENSZ-békefenntartó megölésében. Az áldozatok egyik hozzátartozója határozottan tiltakozik a befogadása ellen.

Az 1994-es ruandai népirtás során százezreket öltek meg, a tömeggyilkosságokat főleg két hutu milícia követte el. A konfliktus április 6-án kezdődött és a nyár közepéig tartott, ez idő alatt

a becslések szerint legalább 500 000 tuszi és több százezer mérsékelt hutu halt meg.

Rajtuk kívül rengeteg külföldi is életét vesztette, köztük tíz ENSZ-békefenntartó - írja a 888.hu.

Egyikük testvére, Martine Debatty most előállt, ugyanis mélységesen megdöbbent azon, hogy Brüsszel menedékjogot akar adni annak az embernek, akinek oroszlánrésze volt bátyja halálában.

Alain Debatty a népirtás idején Ruandában volt békefenntartó az ENSZ zászlaja alatt. Kilenc társával együtt végezték ki a harcok kirobbanásakor. Haláláért többek között közvetlenül felelős Bernard Ntuyahaga is, aki őrnagy volt a népirtás alatt.A belga 7sur7 szerint a brüsszeli vezetés azt tervezi, hogy menedékjogot ad a volt katonai vezetőnek.

Bernard NtuyahagaForrás: AFP/Eric Vidal

A felvetésnek természetesen óriási visszhangja lett, hiszen miért is adnának menedékjogot egy háborús bűnösnek.
Nem szabad Belgiumnak befogadnia Ntuyahagát. Az egyik legundorítóbb dolog lenne, ha ez megtörténne– mondta Martine Debatty.

Ntuyahagát 2007-ben 20 év börtönre ítélték, amiért közvetlen részt vett a gyilkosságokban, azonban idén év elején szabadon engedték abból a belga börtönből, ahol büntetését töltötte.

A jelentések szerint a tíz brutálisan meggyilkolt ENSZ-békefenntartó hozzátartozóit nem tájékoztatták arról, hogy a gyilkos katonát kiengedték a rácsok mögül.
Annak az embernek örökre börtönben lenne a helye. Tíz belga katonát ölt meg. Reméljük, visszaküldik Ruandába és itt is bíróság elé kell állnia– mondta a ruandai népirtás tuszi áldozatainak a szóvivője.

A belga bíróság korábbi ítéletében ismertette, hogy a Ntuyahaga vezette szakasz elrabolta a tíz belga állampolgárságú ENSZ-békefenntartót, egy katonai támaszpontra szállították őket, ahol később kegyetlenül végeztek velük. Ezen kívül bebizonyosodott róla, hogy később számos civil haláláért is ő felelős, válogatás nélkül gyilkolt.