69 halálos áldozata van a szíriai fegyverraktár-robbanásnak

2018.08.13. 22:08

Nőtt az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban vasárnap történt fegyverraktár-robbanás halálos áldozatainak száma: míg korábban 39 áldozatról szóltak a hírek, hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat már 69 halottról számolt be. A fegyverraktár egy lakóházban volt.

Az OSDH szerint a halottak között legkevesebb 52 civil, köztük 17 gyermek, valamint 17 ellenzéki harcos van. A harcosok közül legkevesebb hárman a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista ernyőszervezet tagjai.

Több sérült állapota súlyos

A térséget, amelyben a robbanás bekövetkezett, a HTS ellenőrzi. A HTS élén a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida egykori szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll - mondta Rámi Abder-Rahmán, a kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező OSDH vezetője.

A nagy-britanniai székhelyű szervezet közlése szerint félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekszik, mivel több sebesült állapota súlyos.A fehérsisakosok néven is ismert Szíriai Polgári Védelem nevű, ellenzéki területeken működő önkéntes szervezet tagjai hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogy 67 holttestet emeltek ki a romok közül, és 17 túlélőt sikerült felszínre hozniuk.

A robbanás oka ismeretlen

Az OSDH szerint az épületben lakók többsége a közép-szíriai, Homsz nevű tartományból származó menekült volt.

Az OSDH korábbi közlése szerint a fegyverraktárt egy olyan fegyvercsempész tartotta fenn, aki a HTS-nek dolgozik.A robbanás oka egyelőre nem ismert.

Idlíb tartomány 2015-ben került az ellenzék kezére, ma már a kormány által visszahódított területek veszik körül. Az utóbbi időben a damaszkuszi kormányzat és orosz szövetségese fokozta a támadásokat a térségben a fegyveres ellenzéki erők és a dzsihadisták ellen.