69 halálos áldozata van a szíriai fegyverraktár-robbanásnak

Vágólapra másolva!
Nőtt az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban vasárnap történt fegyverraktár-robbanás halálos áldozatainak száma: míg korábban 39 áldozatról szóltak a hírek, hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat már 69 halottról számolt be. A fegyverraktár egy lakóházban volt.
Vágólapra másolva!

Az OSDH szerint a halottak között legkevesebb 52 civil, köztük 17 gyermek, valamint 17 ellenzéki harcos van. A harcosok közül legkevesebb hárman a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista ernyőszervezet tagjai.

Több sérült állapota súlyos

A térséget, amelyben a robbanás bekövetkezett, a HTS ellenőrzi. A HTS élén a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida egykori szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll - mondta Rámi Abder-Rahmán, a kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező OSDH vezetője.

A nagy-britanniai székhelyű szervezet közlése szerint

félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekszik, mivel több sebesült állapota súlyos.

A fehérsisakosok néven is ismert Szíriai Polgári Védelem nevű, ellenzéki területeken működő önkéntes szervezet tagjai hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogy 67 holttestet emeltek ki a romok közül, és 17 túlélőt sikerült felszínre hozniuk.

A robbanás oka ismeretlen

Az OSDH szerint az épületben lakók többsége a közép-szíriai, Homsz nevű tartományból származó menekült volt.

Az OSDH korábbi közlése szerint

a fegyverraktárt egy olyan fegyvercsempész tartotta fenn, aki a HTS-nek dolgozik.

A robbanás oka egyelőre nem ismert.

Idlíb tartomány 2015-ben került az ellenzék kezére, ma már a kormány által visszahódított területek veszik körül. Az utóbbi időben a damaszkuszi kormányzat és orosz szövetségese fokozta a támadásokat a térségben a fegyveres ellenzéki erők és a dzsihadisták ellen.