Az olaszok nem engedik kikötni a migránscsempész Aquarius nevű Soros-hajót

Aquarius, migránsmentő hajó
SALERNO, ITALY - MAY 26: More than 1000 migrants including 240 children wait to disembark from the Aquarius rescue ship run by humanitarian organization S.O.S. Mediterranee in partnership with Medecins Sans Frontieres at Salerno Harbour, Italy on May 26, 2017. Alessio Paduano / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az utóbbi két hónapban nem igazán lehetett hallani az Aquarius felől, de a két Soros György által támogatott álcivil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Mediterranée újabb migránsokat kezdett szállítani hajóval Európa felé. Emmanuel Macron francia elnöknek nem tetszik, hogy Olaszország nem akarja befogadni a migránsokat, de a dolgot Macron sem akarja magára vállalni. Az olaszok szerint a brit Gibraltár kellene fogadja az illegális bevándorlókat, a britek és a gibraltáriak véleménye alapján viszont a németek.
Vágólapra másolva!

Az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Mediterranée által bérelt Aquarius két külön akció során összesen

141 migránst vett fel a fedélzetére pénteken

a Local francia kiadása szerint.

Afrikai migránsok az Aquarius nevű hajón Forrás: AFP/Anadolu Agency/Alessio Paduano

A hajó a líbiai partoknál "járőrözött", fedélzetén főleg szomáliai és eritreai migránsok vannak.

A bevándorláspárti milliárdos,

Soros György által finanszírozott NGO-k közleménye alapján a hajó továbbra is a líbiai partok mentén fogja folytatni migránscsempész tevékenységét.

Az Aquarius honlapján közzétett nyilatkozat szerint a hajó elhagyta a Líbiával szembeni nemzetközi vizeket, és jelenleg Szicília, Málta és az olasz Lampedusa sziget között várakozik arra, hogy kiköthessen.

Az olaszok azonban világosan közölték, hogy

A francia hatóságok hétfőn ismét Olaszországot bírálták azért, mert Róma nem enged az álcivil szervezetek zsarolásának - írja a 888.hu.

– tudatta a francia elnöki hivatal.

Ismét káosz van a migránsok miatt

Jean-Claude Gayssot, a dél-franciaországi Sete kereskedelmi kikötőjének igazgatója felajánlotta, hogy fogadja a hajót, a döntést azonban az államnak jóvá kell hagynia.

Emmanuel Macron államfő azonban ezzel kapcsolatban még mindig nem nyilatkozott.

Málta közölte, hogy jogilag nem köteles a hajó befogadására.

Olaszország szerint Nagy-Britanniának kellene befogadnia a hajót, mert az egy gibraltári kikötőben van bejegyezve.

A Spanyolország déli határánál fekvő brit fennhatóságú régió vezetése szerint viszont a hajónak egy olasz kikötőbe kellene befutnia.

– erősítette meg Twitter-bejegyzésében Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát és Máltát nevesítette, amelyek kikötőiben lehorgonyozhat a hajó.

Az olasz partokat és parti őrséget felügyelő Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter pedig azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy a gibraltári kapcsolat miatt Nagy-Britanniának "kellene felelősséget vállalnia a migránsokért".

A regionális gibraltári kormány közleményében bejelentette:

a hajó augusztus 20-ától nem hajózhat gibraltári zászló alatt, és a tényleges tulajdonos zászlajához kell visszatérnie, amely Németország.

Spanyolország vonakodik fogadni a hajót, arra hivatkozik, hogy

Az Európai Bizottság számos EU-tagállammal van folyamatos kapcsolatban a probléma megoldása érdekében – közölte a Reuters brit hírügynökséggel egy meg nem nevezett szóvivő Brüsszelben.

Olaszország június 10-én is megtagadta az akkor 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, és Málta sem fogadta a hajót.

A hajó végül Spanyolországban kötött ki,

hála a szocialista, bevándorláspárti új kormánynak.