Csehország drónokat ajánl fel Olaszországnak és Máltának a migráció elleni küzdelemhez

2018.08.14. 13:38

Csehország pilóta nélküli repülőgépeket (drónokat) ajánl fel Olaszországnak és Máltának az illegális migráció elleni küzdelemhez. Ezeket a repülőgépeket a határok ellenőrzésekor lehetne hatékonyan felhasználni - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Prágában, miután látogatást tett a repülőgépeket gyártó Primoco cseh cég székhelyén.

Babis augusztus végén utazik Olaszországba és Máltára, ahol a migrációs problémákról fog tárgyalni a helyi vezetőkkel.A római látogatás azután jön létre, hogy a cseh miniszterelnök július közepén nyilvánosan elutasította olasz kollégája, Giuseppe Conte kérését, miszerint Csehország is fogadjon be néhányat az illegálisan Olaszországba érkezett migránsok közül.

Andrej BabisForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Conte ezt követően megbeszélésre hívta meg Babist.

A olaszországi látogatást összekapcsoltam egy máltaival. Mindkét ország kormányfőjével elsősorban a migrációról fogok tárgyalni - tudatta Babis.

Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a migránsoknak alapvetően származási országaikban kell segítséget nyújtani. Külön hangsúlyozta az embercsempészek elleni fellépés fontosságát. Ez egy hatalmas üzlet. Ezek a bűnözők eurómilliárdokat keresnek. Európának határozottan harcolnia kell az embercsempészek ellen - szögezte le a cseh miniszterelnök.

Prága ezért pilóta nélküli repülőgépeket ajánl fel a két országnak, amelyek jelentősen javíthatnák, hatékonyabbá tehetnék a határok ellenőrzését. A csehek szeretnék megtudni, érdekelné-e az olaszokat és a máltaiakat ajánlatuk.

Kormányfői szinten megteszem az ajánlatot, és elmondom partnereinknek, hogy eredeti, egyedi gépekről van szó, amelyek segíthetnek ellenőrizni a tengerpartokat, a tengert, és felderíteni azokat a helyeket, ahonnan elindulnak a migránsokkal teli hajók - fejtette ki Babis.

Migránsok az olasz partok közelében egy Lifeline nevű csempészhajón.Forrás: MTI/EPA/Mission Lifeline/Felix Weiss

Ladislav Semetkovsky, a Primoco vezérigazgatója szerint a cseh gépek akár tíz órán át is a levegőben lehetnek, és több száz kilométert képesek egy bevetéskor repülni.

Eddig a kőolaj- és gázvezetékek, illetve különböző tengeri célok ellenőrzésére használták őket sikeresen.

Csehország a visegrádi négyes további három tagországával (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) határozottan elutasítja az Európai Unióba illegálisan érkező bevándorlók kvóták szerinti szétosztását, és az EU külső határainak szigorúbb, következetesebb védelmét szorgalmazza.