Zavargások, gyújtogatások a svéd városokban

Göteborg, 2018. augusztus 14. Kiégett autók a göteborgi Frolunda téren 2018. augusztus 14-én. Randalírozó fiatalok Göteborgban legkevesebb 88 gépkocsit gyújtottak fel, vagy rongáltak meg. (MTI/EPA/Adam Ihse)
Vágólapra másolva!
Fekete maszkos fiatalok randalíroztak svéd városokban hétfő este. A vandálok több tucat autót gyújtottak fel, és a hatóságok képviselőit megdobálták. Az eset kísértetiesen hasonlít a 2013-as stockholmi migránsok közötti összecsapásokhoz.
Vágólapra másolva!

A zavargások este 9 óra körül kezdődtek, és három déli városra koncentrálódtak: Göteborgra, Trollhattanra és Falkenbergre - írja a BBC.

Mindhárom településen

azonosítatlan, fekete csuklyás és maszkos fiatalok autókat gyújtottak fel tucatszámra, Trollhattanban pedig a kivezényelt rendőröket kövekkel dobálták meg.

Az egyelőre nem világos, hogy összehangolt támadásokról volt-e szó, de nagy rá az esély.

Hans Lippens rendőrségi szóvivő szerint

A tettesek először betörték a kocsik ablakait, majd gyúlékony anyagot dobtak oda be, amit felgyújtottak.

Csak Göteborgban 88 autót rongáltak meg.

A vandálok közül csupán néhány személyt sikerült azonosítani, akik kiskorúak voltak.

Arról nem érkeztek hírek, hogy bárki megsérült volna, de a gyújtogatások lekötötték a rendőri erőket, és adtak munkát a kárelhárítóknak, nem is beszélve a helybéli lakosok rémületéről.

Kiégett autók a göteborgi Frolunda téren Forrás: MTI/EPA/Adam Ihse

Stefan Lofven svéd miniszterelnök szerint

Szerinte a svéd társadalomnak kemény választ kell adnia a történtekre.

A tegnap esti zavarságok kísértetiesen hasonlítottak a 2013-as stockholmi migránsok közötti összecsapásokhoz.

A mostani események eléggé rosszul jöttek a kormányzó szociáldemokratáknak, amelyek így is történelmi mélyponton állnak, alig 20-25% között mozog a támogatottságuk.

Svédországban szeptember 9-én lesznek a parlamenti választások, amit 25% körüli eredménnyel akár meg is nyerhetnek bevándorlásellenes Svéd Demokraták.

A Svéd Demokraták szerint