Kedden leszakadt egy viadukt egy olaszországi autópályán Genova közelében, több tucat halottja lehet a balesetnek. A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát.

20:05

Már körülbelül 300 tűzoltó dolgozik a helyszínen. Az olasz tűzoltóság az alábbi felvételt osztotta meg a mentési munkálatokról:

19:05

A helyiek már régóta aggódtak a híd állapota miatt. "Senki sem ment át azon a hídon nyugodt szívvel, mindenki azért imádkozott, hogy ne omoljon össze. Sajnos ma ez megtörtént' - nyilatkozta a genovai Elizabeth a BBC-nek.

18:47

A tűzoltók azt nyilatkozták, hogy fennáll annak is a veszélye, hogy a területen lévő gázcsövek felrobbannak az összeomlás miatt.

18:18

Danilo Toninelli infrastruktúráért felelős miniszter szerint is megengedhetetlen, ami történt, és amennyiben mulasztás okozta a tragédiát, a felelősöknek fizetniük kell a hibáikért.

Elmondta, hogy az autópálya ezen szakaszáért felelős cég szerint a híd karbantartása naprakész volt, ugyanakkor még egy 20 milliós beruházás is tervben volt. Ennek keretében még biztonsági munkákat is végeztek volna a hídon. Azt is elmondta, hogy megfelelően ellenőrzik és karbantartják azokat a hidakat és viaduktokat, amelyeket a 60-as években építettek.

Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

17:45

Matteo Salvini azt nyilatkozta, hogy előkeríti a tragédia felelőseit: "Mindent megteszek azért, hogy megnevezzem a felelősöket. Elfogadhatatlan így meghalni Olaszországban."

17:40

Az olasz média szerint a genovai önkormányzat két alkalmazottja is az eltűntek között lehet. 

17:23

A legfrissebb, a mentésben résztvevő tűzoltók szerint 35-re emelkedett a halálos áldozatok a száma.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hivatal elnöke Rómában a sajtónak azt mondta, hogy 30-35 kocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe. Borrelli nem tudta megerősíteni azt az értesülést, miszerint villám csapott a hídba, mielőtt leszakadt annak 80 méteres, középső szakasza. Az ugyanakkor tény, hogy felhőszakadás idején történt a tragédia.

Több tucat halottja lehet az A10 autópályahíd leszakadásának.

Ezt az olasz mentőkre hivatkozva kedden az Adnkronos hírügynökség közölte. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter közlése szerint 30 körül van a halálos áldozatok száma. A Fox News szerint egy gyerek is van köztük. Rajtuk kívül még nyolc sérült van, egyes hírek szerint öten súlyos állapotban vannak.

Ennyire fontos híddal Európában évtizedek óta nem történt ilyen súlyos tragédia. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen hidat úgy építsenek meg, hogy egy ekkora omlás megtörténhet – mondta Eduardo Rixi közlekedési miniszterhelyettes a Skyews24 tévének.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte, hogy este Genovába utazik.

A hatóságok attól tartanak, hogy mind a halottak, mind a sérültek száma tovább növekedhet. 10 ember eltűntként tartanak nyilván.

Ketten az otthonukban haltak meg
A legfrissebb információk szerint két áldozat otthon volt, amikor gyakorlatilag rájuk szakadt a híd. Egyikük egy 75 éves nő, aki vélhetően füstmérgezést kapott, míg egy 30 éves férfi fejsérülésbe halt bele.

Twitteres források szerint több autó is lezuhant a hídról, és emberek ragadtak a romok alatt. A tűzoltók szerint mintegy 40 járműről van szó.

A felvételeken jól látható, hogy az összeomlás egy lakott terület közelében történt. Egy nyolcvan méteres szakasz szakadt le 50 méteres mélységbe. 

Helyszíni beszámolók szerint apokalipszishez hasonló élmény volt látni a leszakadó darabot.

A BBC szerint a híd 1 kilométer hosszú, az 1960-as években épült, és 1967-ben adták át, két éve kezdték el felújítani. Egy folyót és egy ipari felületet ível át.

Az olasz rendőrség a Twitteren azt írta, hogy hirtelen heves vihar támadt, mielőtt az építmény összedőlt.

A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát.

Egy szemtanú azt mondta, látta, ahogy egy villám csapott a hídba, mielőtt az összedőlt – írja az ANSA.

Más források azt írják, hogy nagy erőkkel kivonultak a rendőrök, mentősök és tűzoltók. Összesen 200 tűzoltó dolgozik a helyszínen,akiknek azért nehéz a dolga, mert ügyelni kell a helyszínen található gázvezetékekre is.

Egyes hírek szerint négy áldozatot sikerült élve kimenteni a törmelék alól, őket helikopterrel vitték kórházba.

Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy nyolc vagy kilenc autót látott a hídon, amikor a baleset történt.

Egy másik szemtanú azt mondta, a híd mindössze 20 méterre a kocsijától omlott össze.

Először a központi pillér szakadt le, majd a híd többi része

– mondta Davide Ricci a La Stampa című lapnak. Azt is mondta, kocsijával a híd épen maradt részén rekedt, miközben a mentők megérkeztek a helyszínre – írja az RT.

Az A10 a francia határon fekvő Ventimiglával köti össze Genovát.

Olaszországban augusztus 15-én tartják a Ferragosto ünnepét, amely munkaszüneti nap, ezért sokan ezen a héten mennek szabadságra. Szemtanúk elmondása szerint Genova legfontosabb gyorsforgalmi útján a baleset előtt is erős volt a forgalom.