Több száz katasztrófamentő egész éjjel kutatott túlélők után a genovai hídomlás helyszínén, és csütörtökön napközben is folytatják a munkát. A rendőrökkel és mentőkkel együtt mintegy ezren dolgoznak ott. A legfrissebb hírek szerint a halálos áldozatok száma 38-ra emelkedett.

Olasz belügyminisztériumi források éjszaka még azt közölték, hogy a halálos áldozatok biztos száma 31, ötöt pedig még nem tudtak azonosítani közülük. 

A Rai News24 olasz hírtelevízió legfrissebb információi szerint viszont tovább emelkedett a halottak száma: már 38 áldozatról beszélnek.

Továbbra is tíz eltűntet tartanak nyilván, a kórházban ápolt 15 sérült közül,kilencnek pedig súlyos az állapota.

A tragédia helyszíne, a Morandi hídForrás: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

Ellentmondásos információk

A Morandi híd állapotával kapcsolatban ellentmondásos információk kerültek a híradásokba. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel nem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

Mentőalakulatok dolgoznak az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai közöttForrás: MTI/EPA/ANSA/Flavio Lo Scalzo

El kell majd bontani

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

A közlekedési miniszter az üzemeltető lemondását követeli

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter a RAI 1 közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta: "az Autostrade per l'Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan", ezért az üzemeltetőnek le kell mondania.