Népszavazást tartanának Ausztráliában a muszlim bevándorlásról

2018.08.15. 10:20

Heves bírálatot váltott ki kedden az északkelet-ausztráliai Queensland szenátorának, Fraser Anningnek első parlamenti beszédében elhangzott kijelentése, miszerint "végső megoldásként" népszavazást javasolt a muszlimok bevándorlásának a kérdésében.

Miközben nem minden muszlim terrorista, a mai terroristák mindegyike bizonyítottan muszlim, szóval miért akarna bárki is többet idehozni belőlük?- közölte Fraser Anning.

A végső megoldás a bevándorlás problémájára természetesen a népszavazás- tette hozzá a queensland-i szenátor, referendum kiírására szólítva fel az ügyben, írja a 888.hu.

Egy Melbourne-i mecsetForrás: AFP/Anadolu Agency/Recep Sakar

Anning szóhasználata nagy felháborodást keltett a képviselők körében.

A náci vezetés 1942. január 20-án a wannsee-i konferencián döntött a zsidókérdés "végső megoldásáról" (Endlösung), a 11 milliós európai zsidóság megsemmisítéséről.

"Bevándorlókra, különösen muszlim bevándorlókra utalni ugyanazzal a nyelvezettel, amelyet a nácik használtak az európai zsidóság megsemmisítésére a holokauszt idején, hitvány, rasszista, bigott és semmi keresnivalója nincs társadalmunkban, a parlamentünkről nem is beszélve" - mondta Richard di Natale, az ausztráliai Zöldek vezetője.

Anning persze semmi hasonlóról nem beszélt, de a szélsőbaloldali és erősen bevándorláspárti Zöldeket ez a jelek szerint annyira nem érdekli.

"Fraser Anning megjegyzései a bevándorlásról nem tükrözik sem a kormány, sem a tisztességes ausztrálok nézeteit. Mindig is megkülönböztetéstől mentes bevándorlási programot fogunk követni" - jelentette ki Alan Tudge állampolgársági és multikulturális ügyekért felelős ausztrál miniszter.

Ausztráliában egyébként 600 ezer iszlám vallású ember él, ami az összlakosság 2,6%-át jelenti. A számuk ugyanakkor nagyon gyorsan nő, 1991-ben még 150 ezren sem voltak.