A keddi londoni terrortámadás elkövetőjéről kiderült, hogy szudáni származású. A terrorelhárítás előtt ismeretlen volt, de a rendőrség adatbázisában szerepelt a neve. A terrorista nem hajlandó együttműködni a brit hatóságokkal.

A BBC információi alapján a merénylő 29 éves, Salih Khaternek hívják, Szudánban született, és rendelkezik brit állampolgársággal is.

A The Daily Telegraph című lap szerint a terrorista öt éve költözött Nagy-Britanniába, előtte hazájában, Szudánban, a kartúmi egyetemen mérnöknek tanult.

Az afrikai ország keleti részén nőtt fel, szülei földművesek.

A férfi kedden egy Ford Fiestával járókelők és kerékpárosok közé hajtott a londoni parlamentnél, majd az épületet védő acél- és betonkordonba csapódott. Hárman sérültek meg, egy embert a helyszínen elláttak, egy nő és egy férfi kórházi ellátásra szorult. Azóta mindkettőjüket kiengedték.

A nyomozást a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata vezeti.

Szerdára virradóra három helyszínt kutattak át Birminghamben és Nottinghamben. A férfi nem szerepelt  ugyan a titkosszolgálatok és a terrorelhárítás megfigyelési listáin. A rendőrség adatbázisában viszont szerepelt a neve, de azt egyelőre nem közölték, hogy mi okból.

Indítékairól sincsenek információk.

A terrorista a brit hatóságokkal nem akar együttműködni, a kihallgatása sem volt sikeres. 

Tudósítások szerint az autót hétfő éjjel vezették Birminghamből Londonba, ahová éjfél után érkezett meg.

Csaknem öt órán át parkolt a brit főváros központjában,  a Tottenham Court Roadon, majd a gázolás előtt másfél óráig körözött vele a parlament környékén.

A parlament melletti Westminster hídon tavaly márciusban gázolásos és késeléses merényletet követtek el, amelyben az elkövetővel, Khalid Masooddal együtt hatan haltak meg, köztük egy rendőr, hozzávetőleg ötvenen pedig megsérültek.