Az olasz kormány megnevezte a hídkatasztrófa felelőseit

2018.08.16. 12:12

Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes szerint állami felügyelet alá vonhatják Olaszországban az autópályák fenntartását, ha az ezzel megbízott vállalatok nem tudják megfelelően ellátni a feladatot. Az olasz kormány megnevezte a felelőst. Több milliárd eurós bevétele volt a cégnek autópályadíjakból.

Luca Di Maio, olasz miniszterelnök-helyettes interjút adott a Genovában leomlott híddal kapcsolatban. Di Maio azt nyilatkozta az egyik olasz rádiónak, hogy a Morandi hidat üzemeltető cégnek nem az osztalékok miatt kellett volna aggódnia, hanem inkább a biztonságra kellett volna többet fordítania. 

Az nem lehet, hogy valaki azért fizessen autópályadíjat, hogy aztán meghaljon. Azok, akiknek a karbantartás volt a feladata, nem végezték a dolgukat megfelelően: azt a hidat le kellett volna zárni, mielőtt ez a tragédia megtörténhetett volna – mondta Di Maio.

A leszakadt hídForrás: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Az olasz kormány szerdán az A10-es autópálya üzemeltetőjét, az Atlantia infrastruktúra-fejlesztő csoport tagjaként működő Autostrade vállalatot tette felelőssé a híd leomlásáért.

A cég vezetőinek lemondását követelte, továbbá kezdeményezte, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától. Állítólag a vállalatnak több milliárd eurós bevétele volt az autópályadíjakból, de a pénzt nem az eredetileg tervezett módon használta fel.

Az ASPI visszautasította a vádakat, mivel az 1960-as években épített híd műszaki állapotát a törvényi előírásoknak megfelelően háromhavonta ellenőrizték.

A mentőcsapatok harmadik napja kutatnak túlélők után a leomlott híd romjai alatt, de a rendőrség nem közölte, hogy még hány embert tartanak nyilván eltűntként. A baleset halálos áldozatainak száma szerdán negyvenkettőre nőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK