A tengeren érkezők jelentős része gazdasági bevándorló

2018.08.16. 11:04

A Földközi-tengeren érkező menekültek főleg gazdasági bevándorlók, akik egy jobb élet reményében jönnek az Európai Unió tagállamaiba. Az EU-nak képesnek kell lennie visszaküldeni hazájukba azokat, akiket nem illet meg a menedékjog –fogalmazott Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője.

Az EU országoknak a menedékjogi visszaélések érdekében törekedniük kell arra, hogy a menedékjogi kérelmek elbírálása alapos és gyors legyen, és a védelemre nem szoruló embereket emberségesen, de gyorsan vissza kell küldeni hazájukba –írja a Magyar Idők az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetőjét idézve. Grandi szerint ehhez az EU-tagállamoknak megállapodásokat kell kötnie azokkal az országokkal, ahonnan a gazdasági bevándorlók érkeznek, mert ezt az UNHCR helyettük nem tudja megtenni.

„Azért jönnek, mert a világnak van egy gazdag és egy szegény része", a gondot pedig az okozza, hogy a politikai menekültek és a hazájukat gazdasági okok miatt elhagyó emberek együtt érkeznek, és a nyilvánosságban folytatott viták egyre hevesebbek, mert nem válik világossá ez a különbség.

Forrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

Grandi szerint egyébként nincs migrációs szükséghelyzet Európában. Beszámolt arról, hogy most volt Bangladesben, ahol egymillió menekült él a legrosszabb körülmények között.

Fokozott fellépés Belgiumban

A Belgiumon áthaladó migráció megfékezése érdekében a belga belügyminiszter fokozott fellépést jelentett be. Jan Jambon elrendelte a Brüsszel utcáin járőröző rendőrség állományának bővítését, továbbá fokozottan ellenőrzik a főváros és a belga tengerpart között közlekedő vonatok utasait.

Az embercsempészek által használt útvonalakat, a tengerpart felé vezető utakat és pihenőket, valamint a Franciaországból érkező vonatokat a rendőrség és a speciális egységek fokozottan ellenőrzik. A belügyminiszter továbbá felkérte a tengerparttal határos tartományok vezetőit, hogy vegyenek részt a migrációt felszámolni igyekvő kormányzati intézkedésekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK