Nyugaton is torkig vannak a migránsokkal

Horizontal MAGHREB AFTHER THE REVOLT MIGRATION AND IMMIGRATION ILLEGAL IMMIGRANT MIGRANT DISTRIBUTION OF FOOD AFRICAN
A member of the International Organization for Migration (OIM) distributes food to illegal migrants from Africa, at a naval base in Tripoli after they were rescued by Libyan coastguards in the Mediterranean Sea off the Libyan coast, on July 24, 2017. / AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
Vágólapra másolva!
A bevándorlásbarát európai elit és a közvélemény egyre távolabb van egymástól - derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amit hét országban végzett el a YouGov intézet. Németországban és Svédországban bőven kétharmad fölött van a támogatottsága annak az álláspontnak, hogy az EU nem jól kezeli a migrációs válságot. Mindegyik országban többségben vannak azok, akik egyetlen további migránst sem fogadnának be.
Vágólapra másolva!

A YouGov legfrissebb közvélemény-kutatásában több kérdés keretében foglalkozott az európai migráció témakörével. A súlyozott mintákon elvégzett lekérdezésre Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Norvégiában került sor.

Sokak szerint engedékenyek a kormányok

Arra a kérdésre, hogy az Ön országában túl szigorú, vagy éppen túl engedékeny a kormány politikája a migrációval kapcsolatban csupán Dániában és Norvégiában volt 50 százalék alatt a túl engedékenyek aránya.

Németországban ezzel szemben 72 százalék szerint túlságosan engedékeny a kormány a migráció ügyében,

míg Svédországban 64 százalék vélekedett hasonlóan. A túl szigorú álláspont legnagyobb arányban Dániában volt megtalálható, ahol 22 százalék vélekedett úgy, hogy a kormány nem túlságosan engedékeny ebben az ügyben.

A készítők megkérdezték az embereket, hogy szerintük saját országuk hogyan kezeli az Európán kívülről történő bevándorlást. A válaszadók meglehetősen kritikusan nyilatkoztak: a „rosszul" válaszok összességében mindenütt abszolút többségbe kerültek, a legmagasabb arányt a franciák (78 százalék), a svédek (76 százalék) és a németek (71 százalék) produkálták, míg a legkisebb arányban (51 százalék) Norvégiában mondták azt, hogy az országuk rosszul kezeli a migrációt.

A nyugati-európai országokban sem kérnek több migránst Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Nem kérnek több migránst

A válaszarányok még megdöbbentőbben alakultak, amikor a felmérés az Európai Unió teljesítményére kérdezett rá: a „rosszul" válaszok összesített aránya Norvégiában volt a legalacsonyabb (56 százalék), de a németeknél 80 százalék, a franciáknál 82 százalék, a svédeknél pedig 83 százalék nyilatkozott így.

A YouGov arra is kíváncsi volt, hogy a megkérdezettek hogyan viszonyulnának további migránsok befogadásához a saját országukba.

A válaszok alapján mindenhol többségbe került az összességében elutasító álláspont:

Norvégiában 52 százalék, Franciaországban és Nagy-Britanniában 58-58 százalék, Svédországban 60 százalék, Finnországban 64 százalék, Dániában 65 százalék, míg Németországban 72 százalék zárkózott el további bevándorlók érkezésétől.

Németországban nagyon sokan ellenzik a migrációt Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A balos kormány lépései nem népszerűek

Az embereket arról is megkérdezték, hogy helyes döntést hozott-e az új olasz kormány, hogy véget vetett a migránshajók kikötésének. A Conte-kormány döntését ellenzők csupán Svédországban és Finnországban voltak többen, mint akik helyesnek értékelték azt.

Franciaországban 48 százalék, Dániában és Nagy-Britanniában 45-45, míg Németországban 42 százalék helyeselte az új kabinet döntését.

Itt 50 százalék fölé azért nem ment egyik vélemény támogatottsága sem, mivel nagyon sokan nem tudtak, vagy akartak véleményt mondani erről a kérdésről, szemben a korábban már ismertetett álláspontokkal.

Mindezzel összefüggésben azt is felmérték, hogyan vélekednek az emberek az új kisebbségi baloldali spanyol kormány azon döntéséről, miszerint beengedik a migránshajókat. Egyedül Norvégiában volt relatív többségében a Pedro Sanchez vezette kabinet döntésének az elismerése, míg a másik hat országban azok voltak többen, akik szerint mindez nagyon rossz döntés volt. Dániában 47, Nagy-Britanniában 45, Németországban 44, míg Franciaországban, Svédországban és Finnországban 42-42 százalék szerint hibás döntés volt a migránshajók beengedése.

Sokaknak tetszik az új olasz kormány politikája Forrás: AFP/Roberto D'agostino

Egyező eredmények

Korábban számoltunk be arról, hogy az európaiak leginkább a migráció és a terrorizmus miatt aggódnak. A felmérés szerint az európai országok közül Észtországban (62 százalék), Csehországban (58 százalék) és Magyarországon (56 százalék) a legmagasabb a migráció miatt aggódók aránya. A terrorizmustól Litvániában (49 százalék), Cipruson (44 százalék) és Írországban (40 százalék) félnek a legtöbben.

A Századvég Project 28 mérése szerint is 2016 óta jelentősen megváltozott a bevándorlás megítélése. Míg 2016-ban még a megkérdezettek 51 százaléka gondolta azt, hogy a népvándorlásban a legtöbben azért jönnek, mert nincsenek biztonságban anyaországukban, addig 2018-ban már csak a megkérdezettek 39 százaléka vélekedik így.

Tavaly és idén is többen mondták azt, hogy a bevándorlók közül legtöbben gazdasági céllal, illetve a szociális juttatásokért érkeznek a kontinensre.

Emellett 61 százalék vélekedik úgy, hogy a migránsok érkezése inkább hátráltatja az EU gazdaságát.