Maliban újraválasztották az elnököt

politics vote Horizontal
Supporters of Mali's incoumbent President Ibrahim Boubacar Keita, gesture as they celebrate at his election campaign headquarters in Bamako on August 16, 2018, after the official anouncement of votes in Mali's second round presidential election. Malian President Ibrahim Boubacar Keita has been re-elected for a five-year term after winning 67.17 percent of the vote in a runoff, the government has announced. Opposition challenger and former finance minister Soumaila Cisse, who also ran against Keita in 2013, won 32.83 percent, Local Government Minister Mohamed Ag Erlaf said on national television, giving provisional figures. / AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
Vágólapra másolva!
Választásokat tartottak Maliban, ahol újraválasztották az öt éve az országot vezető Boubacar Keitát.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy kinyerte a mali választásokat. Az elnökválasztás múlt vasárnap tartott második fordulójában a szavazatok

67,17 százalékával Ibrahim Boubacar Keita ismét nyert.

Ezzel újabb ötéves ciklusra Keitá a köztársasági elnöki cím.

Mögötte Soumaila Cissé végzett, aki a szavazatok 32,83 százalékát kapta.

A részvételi arány 34,54 százalékos volt.

A Ibrahim Boubacar Keita második ötéves ciklusát kezdheti meg a nagyrészt sivatag borította nyugat-afrikai köztársaság élén. Keita 2013-ban is Cissét győzte le az elnökválasztás második fordulójában.

Újságok Mali utcáin választási hírekkel Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A választások július 29-én tartott első fordulóját erőszakcselekmények és biztonsági incidensek árnyékolták be, amelyek a szavazóhelyiségek mintegy ötödét érintették.

A hivatalban lévő elnök akkor a szavazatok 41 százalékát szerezte meg, míg a második helyen befutó Soumaila Cissé korábbi pénzügyminiszter, ellenzéki vezető a voksok 18 százalékát kapta.

Azért volt szükség második fordulóra, mert egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét.

Cissé a hivatalban lévő elnököt azzal vádolja, hogy kormányában elharapódzott a korrupció, továbbá ő a felelős az ország egyre rosszabbodó biztonsági helyzetéért.

A kaotikus első forduló felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyveres csoportok sikerrel újraszervezték magukat azóta, hogy 2013-ban Franciaország beavatkozott a rend helyreállítása érdekében. Az esetenként az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez is kötődő csoportok ma már kezdik kiterjeszteni befolyásukat a Mali északi részén elterülő sivatagos területre és a termékenyebb középső térségekre is.

Ibrahim Boubacar Keitatámaogatói ünneplik a győzelmet Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Boubacar Keita szeptember 4-én kezdi meg második mandátumát, deklarált célja, hogy megújítsa a 2015-ben létrejött békemegállapodást a tuareg nemzetiségű felkelőkkel.

A fulbékok és a tuaregek között területi vita áll fenn, főként a szűkös vízlelőhelyek használata miatt.

A fulbékok közül sokan csatlakoztak az Iszlám Állam Ménaka tartományban tevékenykedő helyi ágához.

Megfigyelők szerint a dzsihadisták kihasználják a két népcsoport közötti ellentéteket, hogy déli irányba terjeszkedjenek, illetve szembeszálljanak a francia hadsereg támogatását élvező tuareg csoportokkal.