A barcelonai és cambrilsi terrortámadás áldozataira emlékeztek

2018.08.17. 14:38

Az egy évvel ezelőtt történt barcelonai és cambrilsi terrortámadás áldozataira emlékeztek Spanyolországban.

A barcelonai megemlékezésen a gyászolók és a megölt áldozatok hozzátartozói mellett Pedro Sánchez spanyol kormányfő, valamint VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letizia hercegnő is jelen volt.

VI. Fülöp spanyol király és Letizia királyné, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Ana Pastor, a spanyol parlamenti alsóház elnöke.Forrás: MTI/EPApool/Andreu Dalmau

A ceremónián kórus énekelt, az emberek pedig különböző nyelveken verseket olvastak fel az áldozatok emlékére. A hozzátartozók korábban a barcelonai gázolásos merénylet helyszínén, a Las Ramblas sugárúton virágokat helyeztek el.A katalán függetlenségpártiak tiltakoztak a király részvétele miatt a megemlékezésen. Az uralkodót többen éljenzéssel, többen pedig kifütyülték a függetlenség kérdésében megosztott Katalóniában.

A ceremónia helyszínéül szolgáló téren lévő egyik épületből kifüggesztett transzparensén az volt olvasható: A spanyol királyt nem látják szívesen Katalóniában.

Forrás: MTI/EPApool/Andreu Dalmau

VI. Fülöp ugyanis tavaly szembe szegült a spanyol autonóm régió függetlenségi törekvéseivel. A függetlenségpártiak ezért saját megemlékezéseket tartottak.

"Egyáltalán nem értek egyet a király jelenlétével" - mondta Nati Puigbarraca a helyi közigazgatásban dolgozó egyik alkalmazott. Mindannyian tudjuk, mi történt Katalóniában, de ez a politikai helyzeten is túlhalad. Egyesek közülünk sosem bocsájtják meg az október 1-jén történteket - hangoztatta Puigbarraca a spanyol alkotmánybíróság tiltása ellenére megtartott népszavazásra utalva, amely ellen a spanyol kormányzat minden eszközzel fellépett, hogy megakadályozza a törvénytelen referendum megrendezését.

2017. augusztus 17-én Barcelona központjában, a Las Ramblas sugárúton egy 22 éves marokkói terrorista a kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, másnapra virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A támadások 16-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük külföldiek is.

Később az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a merényletek elkövetőjeként. A rendőrség négy terroristát agyonlőtt, az ötödik később halt bele sérüléseibe. A merényletek előtti éjszakán Alcanarban felrobbant az a ház, ahol a támadók a robbanószerkezeteket gyártották. Az elkövetők közül is többen meghaltak.