A robbantásos merényletek visszaszorulása elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megerősödött az európai titkosszolgálatok együttműködése, technikai és humán háttere - jelentette ki Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 műsorában.

Szerinte ezért szaporodtak el a kisebb szervezést igénylő és általában magányos támadók által elkövetett gázolásos merényletek, ám ezek nem követelnek annyi áldozatot, mint a robbantások.

Arról is beszélt, hogy a terrorszervezetek egyre inkább Észak-Afrikába, elsősorban Líbiába helyezik át a székhelyüket, azt követően, hogy helyreállni látszanak a Közel-Kelet államai.

A terroristáknak az az ideális otthon, ahol nem működik az állam - tette hozzá Gyarmati István.

A Törökországnak Katar által felajánlott 15 milliárd dolláros segítséget úgy értékelte, hogy most jött el a fizetés időpontja, ugyanis évek óta több ezer török katona állomásozik Katarban, amely Irán-barátsága miatt szembekerült Szaúd-Arábiával.Ez nem segíti az amerikai-török viszonyt, mert az Egyesült Államok legfőbb problémája éppen Irán - mondta a biztonságpolitikai szakértő.