A szerb rendőrség közfelháborodást követően bezáratta azt a fiatalok számára létrehozott szerb-orosz katonai kiképzőtábort, amelyet ezen országok szélsőjobboldali csoportjai hoztak létre a Belgrádtól délnyugatra fekvő Zlatibor-hegységben.

A kiképzőtáborról, amelyben szerb veteránok mellett a kelet-ukrajnai konfliktusövezetet megjárt orosz katonák irányították fiatalok fegyveres kiképzését, először a Nin című szerb hírmagazin számolt be csütörtökön.

A lap úgy tudja, hogy a táborban 44 résztvevőt - 10 és 24 év közötti fiatalokat, köztük 10 lányt - képeztek ki lő- és szúrófegyverek, valamint robbanószerek használatára. Az AP amerikai hírügynökség szerint hasonló tábort szerveztek tavaly Oroszországban is.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a tábor bezáratását a többi között "a gyermekek elleni lehetséges visszaélésekkel" indokolta.

Hozzáfűzte: a résztvevőket hazaküldték.Az eredetileg augusztus 18-ig tartó tábor szervezői viszont azzal érveltek, hogy önvédelemre, valamint a hagyományos szerb-orosz barátság ápolására oktatták a gyermekeket.

A Nin Zeljko Vukelicet, a szerb veteránszövetség elnökét idézve arról számolt be, hogy az 1. Hazafias Fiatalok Tábora néven meghirdetett táborban a 12 órás fegyveres kiképzést követően esténként három órát szentelnek a hazafias történelemleckéknek a szerb háborúkról, illetve az orosz-szerb kapcsolatokról."Adjatok a gyerekeknek labdákat a fegyverek helyett" - írta kommentárjában a belgrádi Blic című napilap.