Keményen bírálta Kim Dzsongun az országa ellen bevezetett nemzetközi szankciókat, a phenjani vezető "rabló" büntetőintézkedéseknek nevezte őket egy épülő tengerparti turistaközpontban tett látogatásakor - közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kim Dzsongun a felesége és több magas rangú kormány- és párttisztségviselő kíséretében kereste fel a Vonszan-Kalma idegenforgalmi központot, és találkozott a létesítményt építő munkásokkal. Nem rejtette véka alá a szankciók miatti elégedetlenségét.

Kim DzsongunForrás: MTI/AP//Evan Vucci

"Egy ilyen roppant nagy építkezési kampány, mint amilyen a Vonszan-Kalma tengerparti turistaövezetben folyik, demonstrálja az erőteljes szembenállást az ellenséges erőkkel, amelyek megpróbálják megfojtani a népünket rabló szankciókkal és blokáddal. Ez élethalálharc a párt tekintélyének védelmében, a nép boldogságáért" - mondta Kim.

Kifejtette, hogy ha e nehéz időkben sikerül befejezni a nagyszabású beruházását, "az egész világ látni fogja a párt, a hadsereg és a nép" egységét.

Kim Dzsongun egyben arra adott utasítást, hogy 2019. október 10-éig, a Munkapárt megalakulásának évfordulójáig fejezzék be a munkát.Az idegenforgalmi központ a Kelet-koreai-öböl partján, a Kalma-félszigeten épül, négy kilométeres strandja mentén szállodákat, parkokat és csatornákat építenek.

Észak-Korea ellen a legszigorúbb nemzetközi szankciók vannak érvényben, amelyek pénzügyi, kereskedelmi, fegyverszállítási és exportkorlátozásokat foglalnak magukba.

A szankciókat többször, legutóbb tavaly december 22-én szigorította az ENSZ Biztonsági Tanácsa, tovább korlátozva az országba irányuló olaj- és olajszármazék exportját, elrendelve a külföldön dolgozó észak-koreai vendégmunkások kiutasítását 24 hónapon belül.Egyes vélemények szerint a szankciók hatására döntöttek úgy a phenjani vezetők, hogy véget vetnek az atomfegyver- és rakétakísérleteknek. Kim az elmúlt hónapokban találkozott a kínai, a dél-koreai és az amerikai elnökkel, ami korábban elképzelhetetlen volt.